Recension

: Almanacka
Almanacka Kristofer Flensmarck
2008
Natur & Kultur
8/10

Found poetry

Utgiven 2008
ISBN 9789127118232
Sidor ca 145

Om författaren

Kristofer Flensmarck, född 1976. Efter tre böcker kom genombrottet med Almanacka, en diktsamling samplad ur hans farmors sparsmakade dagboksanteckningar. Sedan kom FPS, samplingar från massmördare, titeln går att läsa First-person Shooter, en populär dataspelsgenre/form.

Sök efter boken

För ett par år sedan hittade poeten Kristofer Flensmarck sin farmors almanackor. Om detta berättar han i efterordet till sin bok Almanacka. Hans farmor hade avlidit några år tidigare och hans föräldrar hade bland annat sparat hennes fick- och väggalmanackor. Flensmarck fick syn på dem i en skrivbordslåda och tyckte det var intressant att läsa dem, både för att lära känna henne ännu bättre än då hon levde, och för att utröna om det fanns en skönlitterär text och berättelse i materialet. För detta måste jag beundra honom. Hur många människor skulle ägna så mycket tid åt någon annans korthuggna, sporadiska anteckningar i en almanacka, annat än en förströdd bläddring, om ens det, även om den som skrivit var en nära släkting. Jag kanske är överdrivet pessimistisk, men skulle kunna tänka mig att denna sortens efterlämnade almanackor går rakt i soppåsen i de flesta släkter. Jag hoppas verkligen att jag har fel.

Flensmarck tog sin farmors samtliga bevarade almanackor, huvudsakligen skrivna från mitten av 80-talet till 1999, och satte sig vid sin laptop för att transkribera dem. Han såg lyrik i farmoderns vardagliga, glada, kärleksfulla, sorgsna, bittra och av djupaste plåga och förtvivlan präglade anteckningar. Det blev en diktsamling av det hela, utan tillägg och kommentarer och med väldigt lite redigering. Flensmarck ser skönlitteratur, poesi, i anteckningarna, men personligen kan jag inte se samma sak. För mig är Almanacka en dokumentär text: publicerade dagboksanteckningar. Och det är bra så. Anteckningarna berättar, trots sin knapphet, mycket om en åldrande och sjuklig kvinnas tillvaro. I de korta och ofta ofullständiga meningarna eller de enstaka orden, klockslagen, namnen på människor, platser, medicin och orden som betecknar hennes olika sinnestillstånd och sjukdomstillstånd, kan man utläsa mycket om hennes liv. Ibland är anteckningarna förda i tre olika almanackor under samma tid.

Kristofer Flensmarcks farmor hade säkert inte i sin vildaste fantasi kunnat ana att hennes anteckningar skulle publiceras. Fast hade hon fått uppleva det, hade hon troligtvis inte varit helt främmande inför det. Hon sysslade också med att konstnärligt skapa texter. I Perfect kalendern från november 1989, antecknar hon:

3 Låg hela dagen för att
bli bra
9 Ringa Therese
Sjuk på kvällen
Äppelsylt?
illamående kräktes
12 315 mg
Hemma. Trist idag
Plåster över naveln
Suga på ingefära
Plasttuss i vänster
öra/Apoteket
21 Skrivit på novellen
22 skrivit novellen färdig
Närköp
Tor hämtade i
Kristianstad
Vi var på kyrkogår-
darna med
kransar, i Lödde-
köpinge
Köpte stolar

Textutdrag (Visa/göm)

Eva Björnberg

Publicerad: 2009-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-17 21:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3253

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?