Recension

: Life in the bus lane
Life in the bus lane Tony Bell
2008
Vanguard Press
6/10

Småskalig engelsk rock and roll

Tony Bell är en ung man som försöker leva ut alla rockdrömmar under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Han upptäcker musik och främst hårdrock, någonstans runt 1978, och det ena skivköpet efter det andra ger snabbt nya uppslag till fler band att kolla in – och skivsamlingen växer. De första sidorna i boken, där just skivköpandet och musikens betydelse för herr Bell är centralt, får mig ofta att nicka instämmande. I mångt och mycket var det samma band jag föll för några år senare.

Manchester blir Tonys motsvarighet till Los Angeles, och det dricks kopiösa mängder öl och charmas fruntimmer som om det inte fanns någon morgondag. Han börjar jobba direkt efter skolan, men drömmer givetvis om ett band.
Efter många om och med bildas hans band A.O.K. och deras strävan efter herravälde tar sin början, dock utan några större resultat. Några spelningar på anrika Marquee, någon låt presenteras på radion och lite kortare turnéer runt i England är vad det leder till.

Tony Bell har försökt skriva sin egen lilla rockbiografi om ett av alla de tusentals band som aldrig blir något. På sina ställen bjuds det på en hel del skratt och ölindränkt charm, men på det hela stora är det en bok som egentligen inte ger så mycket.

Bitvis påminner ”Life in the bus lane” om Seb Hunters ”Hell bent for leather”, som dock är betydligt roligare, även om det är på ett något mer oskuldsfullt sätt. I Bells bok svämmar det över av ”fuck this” och ”fuck that”. Kul ibland, men blir oerhört tröttsamt i längden.

Bandet A.O.K. hamnar lite i skymundan i berättandet och istället ägnas flertalet passager om författarens förehavanden med det motsatta könet. Visst, det tillhör väl allt vad rock and roll innebär, men nog hade det varit lite roligare med fler historier om bandet och dess musik.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2009-03-26 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-25 22:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3254

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?