Recension

: Etyder för en gammal skrivmaskin
Etyder för en gammal skrivmaskin Lars Gustafsson
2016
Bonniers
10/10

Övningsstycke för soloinstrument

Utgiven 2016
ISBN 9789100169398
Sidor 72

Om författaren

Lars Gustafsson (1936–2016)
Foto: Frankie Fouganthin, 2012

Lars Gustafsson, född 1936 i Västerås, var författare och filosof. Han debuterade 1957 med Vägvila och gav sedan ut mängder av romaner, diktsamlingar, essäsamlingar, reseskildringar och dramer. Mellan 1983 och 2006 var han professor vid University of Texas. Han avled 2016.

Sök efter boken

Så definieras termen etyd. Musiktermer återkommer i Lars Gustafssons (1936–2016) sista diktsamling Etyder för en gammal skrivmaskin och tillför många betydelser när man förstår dem. Redan i titeln lägger han pianots klaviatur på skrivmaskinens.

Gustafsson tänker på saker, tittar på saker, kommer ihåg saker. Det är ofta lättsamt, eller rättare sagt: inte särskilt esoteriskt, fastän det på fler än ett par sidor handlar om det enkla, konstiga besjälandet av ting.

I en dikt om en gammal almanacka känner jag till exempel igen den svårfångade frustrationen i att ett föremål kan förlora något det en gång hade och så bara vara ett föremål. Almanackor, tidens trolösa vittnen, kallar Gustafsson dem. Det var ju de som fick en att känna så mycket, även när de var tomma – fattar de inte att de inte bara kan tystna sådär?

Gustafsson fortsätter hitta saker. Gamla bokmärken, platser i minnet, små insikter om vad olika tider på dygnet innebär. Men det är inte vemodigt bara för det, tvärtom är det nästan lite dokumentärt, men knappast känslokallt. Ibland blir det vagare och det övergripande temat närmar sig successivt döden, precis som poeten själv gjorde när han färdigställde diktsamlingen.

Jag har tillbragt mitt liv
med att ordna alfabetets bokstäver
[…]
och så den tjugonionde:
den tomma bokstaven mellan orden.
Och den saknar namn.
Liksom noll har den inget värde.
Och därför är den ovärderlig.

Dessa Etyder för en gammal skrivmaskin kan alla läsa. De är inte svårare än vad man gör dem till.

Jens Hjälte

Publicerad: 2017-05-13 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-12 22:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6940

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?