Recension

: Den femte systern
Den femte systern Mårten Sandén
2008
Rabén & Sjögren
9/10

Bland tomtar och troll

Utgiven 2008
ISBN 9789129668605
Sidor 313

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Mårten Sandén (född 1962) bor i Lund och är utbildad psykolog, men arbetar som låtskrivare och författare. Han debuterade 1995 med bilderboken Roy och Perry räddar en varg (illustrerad av David Polfeldt) och har bland annat skrivit serien om Petrinideckarna för barn. Mårten Sandéns första ungdomsroman var En plats de kallar Lyckan (2006).

Sök efter boken

Jannike, 16 år, har praktikplats på hembygdsmuseet där Elisabeth är intendent. Elisabeth är gravid, men vägrar avslöja vem fadern är. En morgon dyker en vätte upp och försöker mörda Elisabeth med en yxa. Lite oväntat en vanlig svensk vintermorgon, eller hur? Jannike blir dock inte så förvånad som hon kunde väntat sig, utan vet inituitivt exakt hur hon ska göra.

Nästan tvåhundra år tidigare försöker en man öppna dörren till helvetet, med intentionen att djävulen ska befrukta en av hans döttrar. Mannen blir avbruten men porten till helvetet är öppen.

Mårten Sandéns augustnominerade bok är någon sorts pseudorealistisk fantasyrysare, med svenska förtecken. Jag är löjligt förtjust i att använda den svenska folktron, det nordiska arvet, som ingredienser i fantasy (även om jag är lite tveksam till att kalla detta fantasy). Jag struntar väl i druider och drakar; ge mig lite troll, vättar och reinkarnerade resande och jag går i spinn!

Den femte systern får mig att tänka på den inledande novellen i John Ajvide Lindqvists Pappersväggar. Berättelsen om tulltjänstekvinnan Tina, som egentligen är ett troll, är min favorit i hela samlingen. Ajvide Lindqvist är fenomenal på detta att placera magiska element i vår vanliga gråtrista vardag, och där tycker jag att han är i sitt esse. Bara sedan solen sjunkit av Johanna Sinisalo var en liknande bekantskap, där reklamfotografen Mikael hittar ett troll på sin trapp. Mer sånt!

I en blogg, vår recensionskonkurrent Bokhora om jag inte minns fel, jämfördes Jannike i Den femte systern med Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millennium-trilogi, och det är en jämförelse som står sig väl. Den femte systern är lite som om Stieg Larsson skulle möta John Ajvide Lindqvist och skriva en ungdomsroman. Det kan inte bli fel.

Textutdrag (Visa/göm)

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2009-01-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 22:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3187

3 kommentarer

Är det en barnbok eller inte?

Peterok Oregistrerad 2009-01-20 13:04
 

Peterok: den är utgiven som ungdomsbok (dvs riktad mot ungdomar sisådär 13 år och uppåt), men jag tycker den funkar fint även om man är sisådär 30.

Stina Sigurdsson Redaktionen 2009-01-20 13:47
 

Om du gillar fornnordiska grejer, har du läst den nya fantasyn Drakhornet? Där kryllar det av troll och annat fån den svenska folktron.

Anna Oregistrerad 2011-06-07 08:22
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?