Recension

: En helvetes vinter
En helvetes vinter Daniel Woodrell
2008
Natur och Kultur
8/10

En förvriden myt i vinterskrud

Utgiven 2008
ISBN 9789127115194
Sidor 230
Orginaltitel Winter's Bone
Översättare Eva Johansson

Om författaren

Daniel Woodrell föddes 1953. Han har skrivit åtta romaner, de fem senaste har fått utmärkelsen New York Times Notable Book of the Year.

Sök efter boken

Ree Dolly är sexton år gammal och bor tillsammans med sina två småbröder och sin sinnessjuka mamma i de amerikanska Ozarkbergen. Fadern är ofta frånvarande så hon tvingas att ensam ta ansvar för familjen. I romanens inledning meddelar polismyndigheten att fadern är kallad till rättegång och har ställt huset som borgen. Men han är försvunnen och om inte Ree kan finna honom kommer familjen att förlora sitt hem.

En helvetes vinter är en i grunden motsägelsefull roman. Den utspelar sig i ett stämningsfullt drömlandskap, allting tycks vara omslutet av ett snötöcken. Den här vita renheten ligger hela tiden som bakgrund men kontrasteras mot en hårt realistisk förgrund. Ree reser runt bland släktingar i dalen och försöker ta reda på var hennes pappa Jessup tagit vägen, men ingenstans får hon hjälp. Trakten är genomsyrad av våld och kriminalitet, nakrotikaproduktion är släktens viktigaste inkomstkälla. Här har man skapat sina egna regler och Ree får erfara att den som överträder dem blir hårt bestraffad.

På så vis tar berättelsen ibland karaktären av en förvriden myt. Som en klassisk sagofigur reser Ree genom ett i huvudsak endimensionellt landskap – här finns bara en enda färg (eller en brist på färg) i en kal miljö. Men Daniel Woodrell solkar ned sin fantasivärld med social misär, droger och brutalt våld. Den här fusionen av enkla berättartekniska medel och nutida, högst verkliga problem är mycket intressant. En helvetes vinter blir aldrig en socialrealistisk roman, det är som om den normala omvärlden inte ens existerar till att låta sig jämföras mot den dysfunktionella tillvaron i den lilla världen i byarna Ree rör sig mellan. Med stor skicklighet behåller Woodrell berättelsens mystiska, mytiska skimmer.

Det är också med stor skicklighet som Woodrell driver sin berättelse framåt. Han har den amerikanska författarens känsla för tempo och engagemang, men vet när han ska dra i bromsen och inte låta allt för spektakulära händelser överrösta den varsamt utmejslade stämningen. Huvudkaraktärerna är trovärdiga och särskilt Ree framstår som en stark personlighet, men även den frånvarande Jessup stiger fram som en central figur. Hans liv kastar en skugga över Rees framtid.

En helvetes vinter är en våldsam och oroande roman. Den är vacker och brutal. Den handlar om lojalitet och kärlek. Den balanserar mellan socialrealism och saga. Den är väldigt bra.

Textutdrag (Visa/göm)

Erik Wiklund

Publicerad: 2008-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-26 10:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3035

5 kommentarer

Den här vill jag läsa!

Jonatan Oregistrerad 2008-09-04 16:46
 

Den kan rekommenderas.
Enligt baksidestexten har författaren skapat en ny genre, country noir!

Petter Eremiten Oregistrerad 2008-09-04 18:43
 

Allt som Eva Johansson har översatt håller hög kvalitet både språkligt och litterärt!

Jensa Oregistrerad 2008-09-04 19:21
 

Den här boken tänker jag helt klart läsa under hösten. Den var väldigt bra. Och recensionen var också bra, Erik :)

Henrik Oregistrerad 2008-09-05 19:19
 

Vad har boken för budskap?

Och finns det någon peripeti i boken? Alltså någon plötslig förändring eller avgörande vändpunkt?

mello Oregistrerad 2011-11-22 03:31
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?