Recension

: Folket i källaren
Folket i källaren Audur Jónsdóttir
2007
Kabusa Böcker
7/10

Den vilsna medelklassen

Utgiven 2007
ISBN 9789173550123
Sidor 211
Orginaltitel Fólkið í kjallaranum
Översättare Maria K Nygård
Först utgiven 2004

Om författaren

Fotograf: Morgunblaðið/ÞÖK

Audur Jónsdóttir kommer från Island men bor i Barcelona. Hon är barnbarn till nobelpristagaren Halldor Laxness och debuterade 1998. Hennes första bok på svenska var ”Folket i källaren” 2007, som belönades med Isländska litteraturpriset 2004 och var nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris.

Audur Jónsdóttirs hemsida – Här finns personinfo, recensioner och utdrag ur böcker.

Sök efter boken

Folket i källaren handlar om Klara, en ung isländsk kvinna som lever ett nyidealiskt medelklassliv: hon arbetar som illustratör och bor ihop med den framgångsrika och intelligenta Svenni. Boken utspelar sig under en kväll när de har en liten fest i den luftiga, perfekt inredda lägenheten, men Klara ägnar tiden mer åt funderingar kring allt möjligt än åt att vara värdinna. Där hon sitter på toaletten och bara vill tänka så drar de i henne från alla håll: pojkvännen som vill att hon ska vara social, föräldrarna som ringer och frågar om hon inte vill komma på middag, systern som vill att Klara ska ta hand om hennes son, och den irriterande grannen Bardi, som upprepade gånger kommer och ber dem att sänka musiken fast han själv alltid brukar spela för högt.

Jag läser Folket i källaren parallellt med Maria Svelands Bitterfittan, och det är slående hur lika de båda böckerna är rent tematiskt. Det handlar om en ung kvinna, trettioplus, som lever ett bekvämt liv men som inte finner sig tillrätta i tillvaron utan på olika grunder ifrågasätter det egna levnadssättet. Hos Maria Sveland handlar det om jämställdhet, klass och föräldraskap, hos Audur Jónsdóttir mer om en allmän vilsenhet i medelklassvärlden där klimatångest och televiserade orättvisor från andra sidan världen ständigt stör livet men som samtidigt är så overkliga att de bedövar sinnena.

För där Maria Svelands alter ego Sara är arg och bitter och oändligt säker på vad det är som är fel, är Klara i Folket i källaren snarare en sökare, osäker på det mesta, utan att tydligt kunna formulera vad det är som är problemet och hur det egentligen tar sig uttryck. Klara lever på sånt avstånd från sig själv att det är frågan om hon inte hamnar i den klassiska leva-för-andra-fällan; hon tar hand om sin stökiga systers son, hon tröstar sina hysteriska föräldrar och sin egocentriska mormor, och ingen av människorna runt henne behöver egentligen ändra sig eller anpassa sig, för Klara gör det hela tiden åt dem. Samtidigt är hon i någon mån den enda av dem som har lyckats bli lycklig, och när det kommer till beroendeförhållanden så är det inte alltid den som ser ut att vara starkast och ha övertaget i relationen som verkligen har det.

Liksom i Bitterfittan finns det en barndom med som tar en stor plats både på bokens sidor och i huvudpersonens liv. Det står klart att det arv som bråkande föräldrar som dricker för mycket lämnar efter sig klart formar deras barns liv. Men Klaras barndomstillvaro var inte som Saras diskbänksgrå och oromantiskt realistisk, utan istället fylld med hippieföräldrar, udda grannar och bohemiska fester. Överhuvudtaget är också boken Folket i källaren mycket mer än Bitterfittan en komplex skildring av en tillvaro. Det går inte att som läsare få ihop alla pusselbitar och personer och det är inte lättare för romanfigurerna själva. I själva verket råder ett överflöd av karaktärer, bakgrundshistorier och infall, som var och en för sig är roliga och ofta drastiska, men som tillsammans bildar ett slags sorgesång över vår tillvaro och alla fällor den försöker lura ner en i. I hela sitt liv har Klara sökt efter mening i tillvaron, men den tycks hela tiden vara någon annanstans än där man först anade den.

Alice Thorburn

Publicerad: 2008-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-27 22:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2803

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?