Recension

: Nudelbagaren
Nudelbagaren Ma Jian
2007
Fischer & Co
8/10

Staten knådar medborgarna

Utgiven 2007
ISBN 9789185183418
Sidor 236
Orginaltitel Lamianzhe
Översättare Anna Gustafsson Chen

Om författaren

Ma Jian, f. 1953, är författare, konstnär och fotograf. Han lämnade Kina och flyttade till Hongkong i mitten av 1980-talet, snart efter att han avslutat den resa han beskriver i boken ”Rött damm”, vilken också utkom där först. Ma Jian flyttade till Europa när Hongkong återinförlivades i Kina 1997. Idag bor han i London.

Sök efter boken

Nej, det handlar inte om en nudelbagare. Det handlar om Författaren, Blodgivaren, Aktrisen, Övergivaren, Överlevanden och alla de andra som tagit sig in i Författarens huvud.

Ma Jian flyttade till Hong Kong efter att hans första bok förbjöds. Hans farfar tillhörde överklassen och arresterades och avrättades under kulturrevolutionen. Formad av sin familjs öde, så likt andra kinesiska familjers, skriver han sina romaner som politiska metaforer och i Nudelbagaren beskrivs de absurditeter som präglar den kinesiska statens maktutövning.

Boken utkom första gången 1991, och den version som nu utkommit på svenska har omarbetats av författaren. I en av berättelserna våldtas en ung kvinna av en grupp män ute på en trafikerad gata. Kaoset som följer ger en målande bild av vad som händer med människor under förtryck – alla kämpar för att se vad som pågår, men ingen ingriper. Det kanske är ett test från partiets sida? I vilket fall som helst, ingen känner flickan, så varför riskera att själv råka ut genom att hjälpa henne?

Lika absurd är historien om Aktrisen, som på grund av djup kärlekssorg beslutar sig för att iscensätta sitt eget självmord som en teaterföreställning. Eller den stackars byråkraten som gör sitt bästa för att göra sig av med sin handikappade dotter genom att lämna henne på olika platser. För att kunna skaffa ett nytt, friskt barn i enbarnspolitikens Kina. Det är skarpt, det är ironiskt, det är roligt. På ett djupt tragiskt sätt.

Anna Larsson

Publicerad: 2008-02-07 00:00 / Uppdaterad: 2014-06-05 17:35

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2804

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?