Recension

: I killed - True American stories of the road from America´s top comics
I killed - True American stories of the road from America´s top comics Ritch Shydner
2006
Random House
9/10

Vild resa i ståuppkomikernas värld

Utgiven 2006
ISBN 9780307341990
Sidor 261
Orginaltitel I killed - True stories of the road from America´s top comics
Först utgiven 2006
Språk Engelska
Medförfattare Mark Schiff

Om författaren

Ritch Shydner har jobbat som ståuppkomiker i många år och även skrivit för TV-serier som bl a Roseanne och Mind of the married man.

Om boken – Här finns utdrag från boken samt författarnas egna berättelser.

Sök efter boken

Det är inte lätt att vara rolig. Att kunna berätta en riktigt rolig historia och få människor att skratta så de nästan kissar på sig, är en konstform. Humor är dessutom väldigt individuellt. Alla skrattar ju inte åt samma saker. Själv tycker jag att Eddie Murphy i "Delirious" och "Raw" är hejdlöst rolig. Det är grovt och oavbrutet under bältet, men jag skrattar lika mycket varje gång. Å andra sidan tycker jag också att en mer allvarlig underton, som hittas hos exempelvis Henry Rollins, är minst lika underhållande. Tyvärr är ingen av dessa två herrar representerade i boken. Däremot förstår jag inte humorn i buskisföreställningar som "Stefan och Krister". Det blir liksom aldrig kul utan bara tomt och intetsägande.

Svensk humor träffar fel många gånger. Killinggänget var lysande när de först dök upp, men när jag på senare år såg om "I manegen med Glenn Killing" hade mycket gått förlorat på vägen. Däremot kan jag se om Seinfeld hur många gånger som helst utan att tröttna. Eller varför inte Chevy Chase i "Fletch".

"I killed" är fylld av kortare historier från flera av USA´s större komiker, men även också av flertalet för mig okända människor. Dock är det sammantagna resultatet en bok med stort underhållningsvärde. Flera gånger under läsningens gång skrattade jag hysteriskt och vid ett eller två tillfällen fick jag snäpp på andnöd. Främst i en berättelse från en kille vid namn Bob Marley. Hans upplevelser med sina föräldrar på väg till ett av hans uppträdande i San Francisco är väldigt mycket under bältet och det är kiss och bajs-humor på hög nivå, men när jag skulle berätta just den här historien för min fru, skrattade jag så mycket att jag knappt kunde stå upp. Det är humor.

Första gången jag hörde om boken var när Jerry Seinfeld gästade David Letterman. Han berättade kort om boken och den historia han hade tagit med och genast förstod jag att det här kan bli en oerhört underhållande läsning. Seinfeld har dessutom skrivit förordet.

Andra större namn som medverkar är Jay Leno, Chris Rock och Mike Myers. Alla med sina egna skruvade berättelser från otaliga uppträdanden i det stora landet, men även många gånger också från äventyr utanför själva klubbarna. Resor, möten och underliga situationer de hamnat i. En del berättar kortare historier om möten med häcklare som inte ger sig, men samtidigt bjuder de på sig själva när de erkänner att häcklarna faktiskt drar ned de största skratten.
"I killed" är en liten titt bakom kulisserna och den ger en liten insyn i en värld som inte alltid är skratt och dråpliga kommentarer, utan också frustration och längtan över att bli den där nya stora stjärnan, vilket är få förunnat.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2007-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-14 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2597

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?