Recension

: Döden och pingvinen
Döden och pingvinen Andrej Kurkov
2006
Natur och Kultur
3/10

Mittemellan

Utgiven 2006
ISBN 9127112985
Sidor 303
Orginaltitel Smert´ postoronnego
Översättare Ylva Mörk
Först utgiven 1996

Om författaren

Andrej Kurkov, född 1961, är en ryskspråkig ukrainsk författare bosatt i Kiev. Han har arbetat som fångvaktare, journalist och kameraman och publicerat flera böcker, varav flera för barn. År 2006 gavs romanen Döden och pingvinen ut på svenska. Sedan 2014 är hans böcker förbjudna i Ryssland.

Sök efter boken

Viktor skriver en nekrolog. Viktor vaknar och känner sig inte utvilad. Viktor matar sitt trista husdjur. Chefen ringer från tidningen. Viktor vaknar och har huvudvärk. Och så håller det på. Okej, det finns en långsamt och marginellt utspelad intrig och husdjuret är inget mindre än något så exotiskt som en kungspingvin. Och visst är det underligt att nekrologerna ska skrivas medan dess måltavlor fortfarande lever, men Döden och pingvinen, nyligen utgiven i pocket, mynnar till sist ut i en sval och halvseg uppvisning i ledsamhet.

Ukraina lider av utbredd korruption (den svarta marknaden uppskattas stå för hälften av landets BNP) och detta verkar vara vad den ukrainske författaren Andrej Kurkov vill skildra, inlindat i en stillsam melankoli över liv & död. I bokens Kiev rivaliserar alltså två gangsterklaner och den nekrologförfattande huvudpersonens verk visar sig ha ett samband – nära eller avlägset – med huruvida folk tas av daga i korruptionens namn. I övrigt mycket mystik: "Så fort du får veta någonting betyder det att det inte längre finns något behov av ditt arbete, eller av ditt liv heller för den delen", säger chefredaktören.

Men mer än en samhällskritisk och existentiell thriller är Döden och pingvinen 300 sidor vardagstillstånd och leda. Den tysta, "finstämda" relationen mellan Viktor och hans pingvin passerar obemärkt. Än mer relationen till barnpasserskan, för att inte tala om alla övriga suddiga halvstatister som befolkar berättelsen. "Tragikomisk satir", annonseras det på baksidetexten. Nja. Detta är ju varken tragiskt eller komiskt. Bara jobbigt mittemellan.

Textutdrag (Visa/göm)

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2007-08-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 11:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2598

6 kommentarer

Kan inte låta bli att tycka att det låter intressant ändå. Ett ledsamt porträtt av en man och hans pingvin. Liksom, vad som än händer där lär det ju vara ganska skumt. Måste läsa textudraget.

Fluktare Oregistrerad 2007-08-15 01:58
 

Ha ha. Håller med Fluktare. Det är nog första gången jag blivit riktigt nyfiken på en bok efter att ha läst en rejäl sågning av den.

M Oregistrerad 2007-08-15 21:32
 

Ja, jag tyckte också att upplägget verkade intressant men tji fick jag. Pingvinen är lika trist som den är svartvit och det "osannolika händelseförloppet" utspelar sig som en lång gäspning. Gå inte i samma fälla som mig!

Johan Wirdelöv Redaktionen 2007-08-15 22:53
 

Läste boken och hade riktigt stor behållning av den. Känner också andra som verkligen gillade den. En bokrecensent borde veta bättre än att direkt uppmana andra att inte läsa en bok. Låt var och en bilda sig en egen uppfattning, din åsikt är inte världsomfattande!

Sanne Oregistrerad 2007-08-21 16:33
 

Sanne, att jag uppmanar till att inte läsa boken betyder inte att jag tycker att min åsikt är världsomfattande. Och vare sig man är recensent eller inte borde ingen "veta bättre" än att uppmana någon att låta bli att läsa en bok, det är alla i sin fulla rätt att göra. Min åsikt är att "Döden och pingvinen" är urbota trist och jag uppmanar ingen att läsa den därför att jag tycker att det finns så många schysstare böcker. Hursomhelst, kan du inte berätta varför du tyckte att den var bra?

Johan Wirdelöv Redaktionen 2007-08-21 18:38
 

Jag läste den förra året, efter att ha läst en annan recension och blivit nyfiken. Jag tyckte mycket om boken och kände verkligen för pingvinen! Först känns kanske vardagsbeskrivningarna lite naiva och banala, men när man vant sig blir det rätt charmigt. Kan varmt rekommendera denna bok!

Markus Oregistrerad 2007-10-22 16:48
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?