Gästrecension

: Adventures of a No Name Actor
Adventures of a No Name Actor Marco Perella
2002
Bloomsbury
8/10

Underfundigt och detaljerat

Utgiven 2002
ISBN 1582342091
Språk Engelska

Om författaren

Marco Parella är skådespelare, sångare och författare. Han har arbetat med regissörer som Oliver Stone, John Sayles and Clint Eastwood.

Gästinformation

Niclas Müller-Hansen: Född 71 och uppväxt i den skånska myllan i lilla kustbyn Ängelholm. Jobbar som 1-7 lärare i Stockholm, eller närmare bestämt Hallunda i Norra Botkyrka. Kom till storstaden -96 via Gotland och är numera gift med Helena och har en liten dotter vid namn Moa, som rumsterar om i lägenheten och i skivsamlingen. Har en förkärlek till 80-talets LA-rock och Peggy Lee. Fritiden går åt till babysim och skivköp och en och annan bok. Dessutom leker jag radiodj på Rocket 95.3 FM och recenserar hårdrock på Metalshrine.

Sök efter boken

Ibland har man tur och gör ett riktigt fynd! Så är fallet med den här lilla boken på 214 sidor. Efter att ha vandrat omkring planlöst på Stockholms gator i en fruktlös jakt på skivor, blev det en bok jag kom hem med istället. För ynka trettio riksdaler inhandlade jag Marco Perellas oerhört underhållande bok om livet som skådespelare i små och stora filmer.

Boende i oljans rike, Texas, livnär han sig på mängder av småroller med enkla repliker. Han håller sig bort från drömfabriken i Kalifornien och förlitar sig istället på att inspelningarna ska förläggas i betydligt billigare "Lone star state", vilket de tydligen ofta gör. Det är inga minnesvärda prestationer och hans insatser kommer säkerligen aldrig att belönas med några åtråvärda priser, men han njuter verkligen av sitt arbete och tar sig an sina uppgifter med stor seriositet. Han bjuder på mängder av hysteriskt roliga anekdoter om en del stora Hollywoodstjärnor, men berättar även om en ganska oglamorös värld bestående av provspelningar och mindre lyckade regissörer. Men trots sina små och ibland obetydliga roller tar han sitt yrke på fullt allvar och man förstår att han verkligen trivs med vad han gör.

Den inledande berättelsen förtäljer historien om en liten film vid namn "Fandango". Själv har jag ett svagt minne av att jag sett den någon sen kväll på en dålig tv-kanal. Huvudrollerna spelas av numera inte helt okända Kevin Costner och Judd Nelson, men vid filmens inspelning var båda ganska gröna i Hollywood. Regissören hade gjort en kortfilm som belönades med ett pris och det ledde i sin tur till den här filmen.

Författaren får en roll i en drömsekvens som utspelar sig på en bro. Judd Nelson ska titta ner i vattnet och karaktärer från hans undermedvetna ska flyta fram i vattnet och dimman. Klassiskt! Dock visar sig scenen vara svårare att genomföra än vad alla trott och det hela drar ut på tiden. Tillsammans med fyra andra aspirerande skådespelare, bl a en sjuttiotvåårig kvinna utklädd till nunna, blir de tvungna att ta om scenen oräkneliga gånger i iskallt vatten. Den gamla kvinnan kämpar förgäves med att hålla huvudet ovanför ytan och regissören blir mer och mer irriterad över att inget blir som han tänkt. Allt berättas med stor humor och jag insåg snabbt att jag måste se om detta mästerverk.

Boken fortsätter sedan med diverse historier om bl a Jon Voight, Clint Eastwood och Drew Barrymore. Den senare får dessutom författarens fru att se rött då hon skickar blommor och tackar för "Â…a wonderful time". Vill ni ha en liten lättläst bok för det stundande höstmörkret är Marco Perellas berättelser en räddning. Hans underfundiga humor och sätt att berätta om de små detaljerna är lysande. Och satsar ni på en karriär inom skådespeleriet kan boken ge en liten insikt i vad som komma skall.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2003-10-11 00:00 / Uppdaterad: 2003-10-11 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #929

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?