Recension

: Befrielsen av Bergen-Belsen
Befrielsen av Bergen-Belsen Ben Shepard
2005
Historiska Media
7/10

Hjälteinsats med fatala misstag

Utgiven 2005
ISBN 9185377309
Sidor 286
Orginaltitel After daybreak. The Liberation of Belsen, 1945
Översättare Hans Dalén
Först utgiven 2005

Om författaren

Ben Shepard är född 1948 och har bland annat varit producent för tv-serierna ”The World at War” och ”The Nuclear Age”. Bland hans tidigare böcker kan nämnas ”A War of Nerves”.

Sök efter boken

I april 1945 gick brittiska trupper in i det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen. Det innebar frihet för de många tusen fångarna som lidit enormt men att friheten också skulle innebära överlevnad var tyvärr inte något självklart.

De brittiska soldaterna och den sjukvårdspersonal som var först på plats stod inledningsvis inför övermäktiga fiender. Fiender som visserligen inte hade maskingevär i sina händer men med namn som TBC, fläcktyfus och inte minst svält var de minst lika dödliga. Förhållandena var helt enkelt för jävliga i lägret och medförde att dödstalen förblev mycket höga även efter att själva kriget avslutats. Insatserna som gjordes för att rädda så många fångar som möjligt var visserligen stora men de räckte inte på långa vägar till.

Det är alltså historien om vad som hände efter själva befrielsen som är kärnan i den här boken och det är en stundtals skakande sådan. Bara att vara bland de första in i ett befriat koncentrationsläger måste vara ohyggligt. Synerna är svåra att föreställa sig även om man sett de svartvita filmklippen där utmärglade människor tittar med hålögda ögon in i kameran med likhögar i bakgrunden. Det är inte konstigt att frustration och förtvivlan är två ord som hela tiden poppar upp när man läser om befrielsen av Bergen-Belsen.

Shepard lyfter fram flera av de karaktärer som gjorde stora insatser under den här perioden och det finns många att hylla men någon allt som allt godkännande bok är det inte. För trots ovan nämnda ansträngningar gjordes också flera misstag vilket ledde till att många liv gick förlorade. Det fanns exempelvis varken kunskap eller resurser för att ta hand om det som faktiskt förelåg. Runt dessa misstag finns ett flertal frågor som författaren söker lyfta fram och besvara, bland annat om varför den brittiska staten inte använde sig av vetskapen om judarnas situation i Europa. Även Sveriges roll ifrågasätts och då främst den tidiga, restriktiva flyktingpolitiken.

Det är emellertid inga nya fakta som Shepard lägger i dagen utan det handlar om en god, populärvetenskaplig sammanfattning av vad ett flertal historiker grävde fram under 1990-talet. En hemsk bok är det dock, alla böcker om folkmord är hemska. Därför är den också nödvändig. Vi får aldrig väja för det hemska utan istället lyfta fram det i ljuset och det gäller inte minst de misstag som skedde efter april 1945.

Per Warmark

Publicerad: 2006-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 11:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2149

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?