Recension

: Den här kalendern kommer att förändra ditt liv
Den här kalendern kommer att förändra ditt liv Benrik Limited
2005
Bonnier Fakta
4/10

Hur man inser sin gråhet

Utgiven 2005
ISBN 9185015652
Sidor 175

Om författaren

Benrik Limited grundades 2003 av Ben Carey och Henrik Delehag. De anser sig ha uppdraget att föra in lite anarki i våra förutsägbara liv. De har bland annat gjort ”Den här kalendern kommer att förändra ditt liv”.

This website will change your life – Här berättar författarna mer om sina projekt.

Sök efter boken

Det har nu gått nästan två månader av det nya året och det är kanske dags att göra en bedömning av starten och hur upplägget av nyårslöftena har gått så här långt.

I min hand fick jag årets upplaga av denna mycket skruvade kalendern som lovar att förändra mitt liv. Visserligen tar produktionsbolaget inget som helst ansvar för hur mitt liv kommer att förändras om jag följer de uppmaningar eller order som kalendern bjuder på från vecka till vecka. Det enda de utlovar är just förändring.

Vissa delar är obotligt roliga som att förbereda sig på världsomvälvningen när Kina tar över USA:s roll och att testa en världsreligion om dagen under en vecka för att se vilken man gillar. Likaså skrattade jag högt åt tanken att under en vecka agera tvärtemot sitt stjärntecken.

Andra delar är mindre tilltalade. Hela kalendern lever på det absurt välordnade och på intet sätt hotade liv vi i målgruppen för denna kalender lever. Att leva som ung, desillusionerad, medelklassmänniska i västvärlden är inte utmanande nog utan istället gäller det att bryta gängse sociala överenskommelser för att skapa spänning i tristessen.

Benrik är ultrakommersiella och gör en gimic av att pressa in sitt varumärke och sin ironiserande inställning till sig själva och sin omvärld så ofta det går i kalendern. Jag är inte road av den lilla prostitutionsveckan. Jag känner obehag vid tanken på att om alla som köpt kalendern väljer att bidra till den lilla byn i Malawi under "förändra världen"-veckan, så skulle kanske det kunna förändra villkoren för några.

Det innebär ju att om vi inte köpte kalendern utan bestämde oss för att förändra välden för att råda bot på vår egen tristess så skulle vi kunna det.

Bara genom att tjuvläsa alla uppdrag som är schemalagda för 2006 har i alla fall skakat mitt inrutade liv en aning. Jag har skrattat och förundrats över de galna påhitten och som sagt förfasats över världens tillstånd.

Det jag gillar mest är att det varje vecka finns två humör-kurvor att fylla i. Jag gillar tanken på att studera mitt humör och faktiskt aktivt arbeta på att ha roligare. Det kommer jag att göra även om jag inte kommer att sälja ens små oansenliga sexuella tjänster som handsmekningar.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2006-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 13:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1939

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?