Utgiven | 2005 |
---|---|
ISBN | 9197536822 |
Sidor | 111 |
”Hora!”
Dagens ungdom talar så förskräckligt. Inte ens gamla hederliga invektiv kommer till heders längre. Alla är bitches. Eller horor. Och även om det sistnämnda knappast är ett nybildat ord så är betydelsen förändrad. Ingen ordning alls. Om detta har det rapporterats. Ännu har visserligen ingen ”rasat” över detta i kvällstidningarnas löpsedlar, men med ett val som närmar sig borde det inte dröja länge innan någon eldat upp sig tillräckligt.
Just skolans språkförbistring är ett centralt tema i Jonny blir kriminell, Roque Falcóns återkomst till den litterära scenen efter femton år av litterär exil. Men från positionen som obehörig lärare i Norra Botkyrka nöjer han sig inte med att förfasas över nedklottrade plåtskåp i slitna korridorer och hur skolan utvecklats till en verbal krigszon. Det mest skrämmande i Falcóns skola av idag är det psykologiserade språkbruk – förut förbehållet vuxenvärlden – som eleverna lärt sig förstå och använda. Som skydd, men också som vapen.
På skolan där Jonny går, eller åtminstone är inskriven, passerar varje termin ett antal lärare som antingen slutar självmant, på grund av utbrändhet eller blir omplacerade på grund av kommunikationssvårigheter. Där såväl elever som kollegor utnyttjar den godtycklighet ett begrepp som ”upplevelse” medger. Upplevelsen är ju alltid sann – om än bara för en enskild individ. Och där det är mer politiskt korrekt att söka fel hos den enskilde pedagogen än hos skolsystemet. Och mer bekvämt för skolledningen.
En klassisk bråkstake bara är en potentiell stillasittare med kommunikationssvårigheter. För – ingen föds ju ond. ”Jonny, allt kommer att ordna sig. Vi ska börja med Portfolio.” Nya mirakelmedel. Nya lärare.
Falcóns roman är en larmrapport från bakom katedern. I det avseendet känns det främmande att på bokens baksida läsa att romanen formmässigt har ”ett insug som inte har något slut. Den är en mental Autobahn utan paustangent”. För det är just pausa man ska göra. Stanna upp och tänka efter. Även om den lätt speedade baksidestexten inte uppmanar till det.
Publicerad: 2005-10-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 10:33
En kommentar
Trevlig recension, ska ta mig en titt på den där Roque…
#
Kommentera eller pinga (trackback).