Utgiven | 2004 |
---|---|
ISBN | 9172635789 |
Sidor | 379 |
Först utgiven | 1998 |
Stockholm är Stockholm, städernas stad, låter det i schlagern. För mig är Stockholm hemma, en ingrediens i blodet. Dammet, gatustråken, de brokiga inslagen av modernitet av typ Globenområdet och de evigt nedpålade stenbyggnaderna i Gamla Stan och längs med Drottninggatan upp i Vasastan med förgreningar på Östermalm och Söder. Skärgårdens och Mälarens glitter. Huskomplexen i Fittja som brinner i solnedgången. De stora dragen, de rymliga oaserna.
Stockholm är hemma för fler än mig, bör vara det, vår huvudstad som välkomnar varenda människa. Gator och torg viskar historia. Människoöden. Och besökare, bofasta, pendlare, turister kan bländas, tjusas och förfasas. Kort sagt: Stockholm berör. Somliga blir förälskade, andra rånade. Själen sätts i brand.
Staden behöver sina tolkare och beskrivare och en av de bästa är Heidi von Born.
I Änglarnas stad kryper berättelse på en, påminner lustfyllt kusligt om löftens skirhet i relationer. Personerna i romanen väcks med orden "Det är märkligt så mycket glädje som får plats i en mänsklig kropp!" Möjligheten till dubbelliv upplevs med förlägen nervositet. Oskuld förbytts i erfarenhet genom sömngångaraktiga, märkligt suggestiva vändningar. Läsaren liksom romanfigurerna låter sig förledas in i situationer där ett oväntat agerande ger utveckling. Nyfödda, känns karaktärerna snarlika en undrande läsare som tänker, men hallå där, vad gör de nu? Fattar de inte… Tar de chansen… Oj,oj! Kan de göre på dette viset?
Änglarnas stad är en lyckligt smärtsam roman som slutar i ett skimmer av salig – jag avslöjar inte vad. Med ett oroligt leende på läpparna följer läsaren familjemedlemmarna von Morians olika strapatser; likt kronbladet på en blomma vecklar ut sig åt sitt håll, villas figurerna bortåt, med fästet i den gemensamma familjen, det diffusa som kallas kärlek och livsglädje.
Änglarnas stad är en bok om städernas stad, vårt Stockholm som behagar och skrämmer. En plats på jorden som just i denna bok befolkas av en gubbsjuk apotekare, en vacker affärsanställd, servitriser, en skådespelare på dekis, den oantastliga hustrun och många fler, ett Stockholm på 1920-talet som speglar människor av i dag. Ljud, ljus, sanning och konsekvens med början i ett vitt hus på Adolf Fredriks kyrkogård i hörnet Sveavägen Kammakargatan myllrar berättelsen genom stan och ut i skärgården.
Änglarnas stad, utgiven första gången 1998, är den första i en serie. En högtidlig yra kom 2003. Heidi von Born skriver just nu på den tredje delen som sträcker sig in på 1950-talet och hon lovar en fjärde som troligen utspelas 1963.
Publicerad: 2004-06-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 14:08
3 kommentarer
oj, 10.
#
För mig är "stockholmsskildrare" ett av de värsta skällsord man kan använda om en författare. Inte för att det är något fel med att en bok utspelar sig i Stockholm, det är bara när det slår över till att bli en romantiserande miljöbeskrivning med hög igenkänningsfaktor som jag inte står ut. Jag har inte läst boken, men att döma av den här recensionen verkar det vara den värsta sortens stockholmsskildring.
#
just nu plöjer jag igenom bok efter bok av Heidi von Born…jag älskar hennes böcker…men vad skall jag ta mig till när jag läst alla?
#
Kommentera eller pinga (trackback).