Recension

: Ockupera, gör motstånd, producera
Ockupera, gör motstånd, producera Esteban Magnani
2004
Federativs
8/10

Omvälvning i Argentina

Utgiven 2004
ISBN 9186474405
Sidor 221
Orginaltitel El cambio silencioso
Översättare Marcus Hansson
Först utgiven 2003

Om författaren

Esteban Magnani är en argentinsk författare och journalist och medverkar i tidningen Página/12, och är redaktionsmedlem på Hecho en Buenos Aires, en tidning som säljs av folk som lever på gatan. Han forskar i vetenskapshistoria.

Sitio oficial de Esteban Magnani – Författarens egen hemsida, på spanska.

Sök efter boken

Under många år framhölls Argentina som ett föregångsland, vad gällde att ha en stabil och välskött ekonomi. De nyliberala regeringarnas politik hyllades. Men hyllningarna var grundlösa. Det låg mer politik än sunda ekonomiska bedömningar bakom dem – Argentinas ekonomi hade under många vanskötts. Det blev uppenbart när landet kollapsade i ett ekonomiskt kaos – som över en natt ändrade utländska banker och institut inställning.

För den vanliga befolkningen hade de här förhållandena inte varit någon nyhet, de nyliberala reformerna hade många gånger drabbat medborgarna oerhört hårt. Men den ekonomiska kollapsen innebar att oerhört stora påfrestningar nu lades på de gamla problemen. Arbetslösheten ökade explosionsartat då kapitalister flydde landet en masse, i misslyckade försök att rädda vad som räddas kunde undan syndafloden. Kvar stod övergivna fabriker – och arbetslösa och hungrande arbetare.

Sakta började dock en ny rörelse vakna – en rörelse som helt enkelt tog över de stängda fabrikerna. Arbetarna visade sig vara en mycket stridbar grupp, som vägrade se på hur fabrikerna stängdes, för att eventuellt plundras av ägarna eller andra. Istället tog de saken i egna händer. Somliga av dem kom att bli mer namnkunniga – även internationellt. Hit hör t.ex. Brukmans kostymfabrik, eller porslinsfabriken Zanon.

I den här boken skriver Esteban Magnani om de senaste årens utveckling i Argentina, och de numera självförvaltande fabrikerna. Arbetarna, skriver han, har många gånger haft det oerhört svårt – särskilt inledningsvis då gamla ägare har försökt sätta käppar i hjulen för dem på olika sätt. Men på många håll finns det också exempel på att när en inledande tröskel väl övervunnits så har de självförvaltande företagen ofta fungerat bättre än förut. Chefer och ägare har inte tillfört dem någonting, enbart exploaterat arbetarna.

Boken är skriven parallellt med att Magnani fungerade som tolk åt den mer kända Naomi Klein (No Logo) och hennes make Ari Lewis, som filmade utvecklingen i Argentina. Detta märks i intervjuerna – somliga av dem hade tjänat på att redigeras hårdare. Översättningen gör tyvärr sitt till, då den inte är helt smidig alla gånger.

Bortser man från det är Magnanis bok en mycket intressant läsning om en revolution i vardande. En revolution i det lilla, möjligen, men ändock en revolution.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-29 13:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1211

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?