Recension

: De tusen dikternas bok
De tusen dikternas bok Harry Martinson
2004
Albert Bonniers förlag
8/10

Bara dikter, men vilka dikter

Utgiven 2004
ISBN 9100103063

Om författaren

Fotograf: Harald Borgström

Harry Martinson (1904-1978) räknas till en av Sveriges största och mest inflytelserika författare. Han var verksam i de flesta genrer och har efterlämnat klassiker som Nässlorna blomma, Vägen till Klockrike och Gräsen i Thule. Vid sidan av rymdeposet Aniara är han kanske mest älskad för sin naturlyrik.

Harry Martinson-Sällskapet – På www.harrymartinson.org kan du hitta det mesta om Harry.

Martinson på Bonniers – Förlagets sida om författaren.

Sök efter boken

När den genom hela livet uppburne Harry Martinson gav ut Vagnen 1960, blev mottagandet ljummare än normalt. Det har sagts att detta medförde en alltmer pessimistisk livssyn de sista åren. Även den politiska diktens intåg på lyrikscenen kan ha spelat in vilket resulterade i Martinsons avstannande utgivningstakt. Men därmed inte sagt att hans slutade skriva. Den efterlämnade skörden vittnar om en omfattande produktion.

Dessa dikter samlade Martinson inom ramen för vad han själv kallade De tusen dikternas bok, ett verk avsett för efterlevnaden. Och flera postuma utgåvor kom således under sjuttio- och åttiotalen, bl.a. den till Aniara vidhäftade Doriderna (1980). Nu har dessa böcker samlats i en egen utgåva, kanske lite begreppsförvirrat döpt till De tusen dikternas bok (Ur de tusen dikternas bok kom 1986). Till vad som tidigare publicerats har en helt ny avdelning fogats. Boken utgör också en vinjett till den samlade utgåva som kom mellan 1997-2001.

Harry Martinson poesi är som de urkrafter den beskriver, oavsett om atombombens eld eller gräsets tillväxt är dess ämne. I dessa ”nya” dikter finns både utsökt naturlyrik och retoriskt tankegods satta på pränt. Ett exempel på det förra:

Det hände i de ljusa nätterna,
de svala vita svanorna
som sommaren lägger mellan sina dagar.

Djupt i viken låg en bleknad måne
krökt om sländans sävrugg med sin skära.

Och det senare:

För eller emot. Vad?
Du är själv bådadera.
Du kan aldrig utesluta hälften av dig själv
utan att klyvas till döds.

Det blir naturligtvis fest för Martinson-frälsta. I förordet skriver redaktören Stefan Sandelin att man lämnat notapparaten därhän till förmån för läsupplevelsen. Detta kan ju också gälla de tidigare verken i samlade-serien som i en jämförelse med likvärdiga författarskap, t.ex. Strindbergs och Ekelöfs samlade verk, är sparsmakat kommenterade. Det kan kännas litet snopet; speciellt när det rör sig om postuma saker.

Nu får vi vänta på Carl Otto von Sydows stora bibliografi över Martinson. Där utlovas en mer komplett genomgång av dikternas uppkomst och inbördes förhållanden.

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-29 01:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1176

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?