Nyhet

Aase Berg, Malte Persson, Johannes Heldén m.fl på väg mot Lyrans stjärnbild

I rymden kan ingen höra dig skrika, men väl läsa poesi, som det tycks. Ty nu är det dags för svenska poeter att göra sig hörda i de mörka djupen! 16 november kl. 19.00 sänds för första gången dikter på svenska ut i universum. Beräknad ankomsttid till Vega, den ljusstarkaste stjärnan i Lyran, beräknas till våren 2030.

Specialskrivna verk av bland andra Agneta Enckell, Aase Berg, Martin Högström, Malte Persson, Johannes Heldén och Sara Hallström med klassiker av Edith Södergran och Harry Martinson. Nobelpristagaren Wislawa Szymborska bidrar också, liksom den tjuvasjiske poeten Gennadij Ajgi som själv medverkar på uppläsningen.

- För oss är det här experimentet ett sätt att visa vad poesi är: en kommunikation som liksom amatörradion är meningslös och meningsfull på samma gång. Många är idag rädda för att de inte förstår samtidspoesin. Vi vill med detta slå vakt om rätten att missförstå den, säger Daniel Sjölin, redaktör på tidskriften Lyrikvännen.

Allmänheten är välkommen att närvara vid utsändningen som sker från Observatoriemuseet, Observatorielunden i Stockholm, tisdagen den 16 november med start kl.18.00.

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-11-15 23:04 / Uppdaterad: 2010-01-19 02:06

Kategori: Nyhet

3 kommentarer

Så underbart fånigt. Hoppas alla får trevligt!

P Oregistrerad 2004-11-16 17:05
 

Det var en intervju med Sjölin i går på något nyhetsprogram, just från uppläsningen och sändningen. Han var dödligt seriös, och nog finns det ett ganska befriande allvar bakom en sån här grej.

Anders Edwartz Medlem 2004-11-17 12:19
 

Vad ska det bli av Lyrikvännen om det fortsätter så här. Med lek och spex lär den inte leva. Och lek när Sjölin samtidigt är så allvarlig. Men hoppas alla hade det trevligt.

M Oregistrerad 2004-11-27 17:18
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?