Recension

: Red Rabbit
Red Rabbit Tom Clancy
2002
Penguin books
5/10

Innovativt men inte tillräckligt

Utgiven 2002
ISBN 0399149147
Språk Engelska

Om författaren

Tom Clancy debuterade med ”Jakten på Röd Oktober” och blev snabbt en av de största författarna inom genren spionthrillers. Genom Jack Ryan har han skapat en mänsklig hjälte som hela tiden utvecklas i takt med omvärlden. Flera av böckerna har blivit film, nu senast ”The Sum of All Fears” med Ben Affleck i huvudrollen. Clancy ger numer ut ett stort antal böcker med olika medförfattare och ägnar även en del tid åt sitt dataspelsföretag, ”Red Storm Entertainment”.

Sök efter boken

Clancy är en väldigt produktiv författare men tyvärr är mycket av det som ges ut under hans namn skrivet av andra. Jag har i några av mina tidigare recensioner gjort klart vad jag tycker om detta. Red Rabbit är dock en Jack Ryan-roman och i den serien har han ännu inte släppt in spökskribenter och det är nog klokt.

Efter den förra boken om Ryan, Björnen och Draken, var det många som ropade på förnyelse. Det började kännas tjatigt när handlingarna i bok efter bok var så lika varandra och nu fanns det snart inte många länder kvar att kriga med. Clancy verkar ha tagit till sig av kritiken. Vad gör man då om man inte kan gå framåt utan att starta tredje världskriget (något han i och för sig redan gjort i Röd Storm)? Man går naturligtvis bakåt i tiden. Red Rabbit utspelar sig strax efter händelserna i Patrioter men innan Röd Oktober och Ryan är stationerad som analytiker i London för att stärka banden mellan de båda ländernas spionorganisationer. I Moskva har paret Foley nyligen börjat som agenter och lyckas få kontakt med en möjlig avhoppare som har viktig information att förmedla. Clancy har lagt ner en hel del energi på att presentera en miljö som är tidsenlig. Man tittar på Benny Hill, Fawlty Towers och Transformers på tv och videon är en ny uppfinning.

Andropov är på väg att ta över KGB och påven, Johannes Paulus II, hotar Sovjetunionen genom att planera att abdikera och återvända till Polen för att hjälpa sina förtryckta landsmän. Om detta händer inser Politbyrån det finns en stor risk för öppet uppror i Polen. Något måste göras och en plan för att mörda honom tas fram. Numret på operationen är 666, ryssarna var ju inte speciellt religiösa så det är väl Clancy som har lite roligt.

I verkligheten fick påven livshotande skador den 13 maj 1981 när han sköts av Mehmet Ali Agca som var medlem i "Grey Wolves", en militant grupp på högerkanten i Turkiet. Agca greps av folkmassan och förläts av påven tre dagar senare. Under 2000 benådades han och skickade till Turkiet där han redan dömts till 10 års fängelse för mord. Det har hela tiden spekulerats kring att Agca lejts av Sovjetunionen för dådet men inget har någonsin bevisats. Denna teori nämns till och med i den artikel CNN skrev i och med benådningen.

Det är lite intressant att påven anser att mordförsöket på honom förutspåddes redan 1917 av tre barn som fick uppenbarelser av jungfru Maria. Den första uppenbarelsen skedde den 13 maj 1917 och den 13 maj 2000 reste han till platsen för uppenbarelserna för att helgonförklara barnen.

Att bygga en historia kring en verklig händelse och förklara dom på ett alternativt sätt där grundtankarna även finns som misstankar och spekulationer i verkligheten på det sätt som Clancy gör här är både intressant och spännande. Ett bra och intressant grepp men det känns ändå som ett lite desperat sätt att hålla liv i en karaktär och en värld som rakat in mycket pengar under lång tid. Tyvärr känns det som han har passerat sin höjdpunkt och inte kommer prestera speciellt mycket mer. Jag hoppas jag har fel men det känns inte så. Det kommer säkerligen fler böcker i Ryan-serien och jag gissar att nästa bok kommer fokusera på terroristbekämpning igen.

Titeln på Red Rabbit har inte översatts till den svenska utgåvan vilket är ovanligt. Jag tycker det är ok men det känns ändå lite konstigt. Rabbit i titlen syftar på vad man kallar en avhoppare från en regim och Red kommer från att det i det här fallet är ett avhopp från Sovjetunionen. Det är även så att avhopparens namn är Rabbit på ryska.

Är du ett inbitet Clancy-fan ska du läsa Red Rabbit. Är du det inte finns det nog bättre saker att lägga tid på.

Björn Hagström

Publicerad: 2003-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 18:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #742

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?