Recension

: Bröstvärn
Bröstvärn Arne Törnqvist
2001
Natur och Kultur
6/10

Litet av varje

Utgiven 2001
ISBN 9127081672

Om författaren

Arne Törnqvist (1932-2003) var dramatiker, poet och konstkritiker. Flera av hans pjäser har uppförts på Dramaten, och han har även framträtt som radiodramatiker. 1988 kom hans diktsamling ”Om vädret tillåter”, och 1994 ”Medlarens bud”. En samling konstkritik, ”Den saliga målarkonsten”, utkom 1994 och 2001 ”Bröstvärn”.

Sök efter boken

"Gösen och Döden" Smaka på den ni! Vad är det? En postumt utkommen deckare av Bo Balderson?

Nej nej, det är titeln på en dikt ur Arne Törnqvists Bröstvärn. En vän till diktaren tillkännager efter en middag på gös till vitt vin att han tio år tidigare fått sin dödsdom på en intilliggande läkarmottagning. Men nu står han ändå här, livs levande, med "mörk energi" spöklikt i sin kropp. Är det den intagna gösen, nyss död på fatet – "fyllig och fast i sitt kött" – som stärker honom?

Arne Törnqvist skriver i huvudsak en jordnära poesi. Han rör sig i välbekanta miljöer, tar avstamp från en kolonilott eller en sjukhussal. Men genom små detaljer målar dikterna upp en djupare bild som öppnar sig, som man säger, mot de stora frågorna.

Texterna eftersträvar enkelhet och finner den ofta, oavsett det rör sig om ordlekar eller ett djupare konstaterande. "Jag gråter över spilld mjölk/Ovarsamt bar jag den brädfyllda skålen/genom det korta livet". Det ser ut som och låter förbluffande enkelt.

Särskilt förtjust blir jag i sviterna Sömnsvårigheter och Äktenskap, den sista bestående av blott två dikter. I Sömnsvårigheter ligger diktaren vaken i sin säng och misströstar, övergiven efter sin makas bortgång. "Inatt blev många hushåll drömlösa" inleds dikten och fortsätter med att beskriva äktenskapliga bäddar utan liv, bara för att avklinga i en bild av den ensamme drömmaren, en svävande änkling som bara har månen till vän.

Lika enkelt och gripande blir det i Äktenskaps "Du har mig som i en liten ask" där liknelsen med dom kinesiska askarna och ryska gummorna för tankarna till Swedenborgs filosofi "Jag sitter med en mycket liten gumma/i mitt knä. Och båda sitter vi i knät/på Alltets moder, Tystnaden och Nåden". I kontrasten mellan dessa sviter kan saknaden och förlusten nästan förefalla bedövande.

I sin helhet utövar dikterna i Bröstvärn ett varierat intryck, både till innehåll och till viss del form. Törnqvist rör sig obehindrat i sitt eget språk, men många läromästare stampar också i kulisserna. Aspenström och Ekelöf är några av namnen som dyker upp. Inget fel i det, absolut inte när de blir lika snyggt tecknade som av Arne Törnqvists penslar.

Vad som saknas för att det här skulle bli en diktsamling som höjer sig ur mängden är det där riktigt personliga adelsmärket. Nu blir det litet av varje, på gott och ont. Dock mest gott.

Anders Edwartz

Publicerad: 2002-01-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 18:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #440

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?