Recension

: Relations ABC
Relations ABC Mattias Göransson
2001
Bokförlaget DN
7/10

Här är ditt liv!

Utgiven 2001
ISBN 9175884186s

Om författaren

Mattias Göransson levererade en serie bitska betraktelser under vinjetten ”Relationslexikon” i DNs fredagsbilaga På Stan. Dessa blev så uppskattade att det till slut blev en bok av det hela.

Sök efter boken

Hahahaaaa… ah… ehhh…

Den här boken är jättekul. Ända tills man upptäcker att det handlar om en själv. Då fastnar skrattet i halsen, nånstans. Det här är en annorlunda uppslagsbok, för den handlar om livet, kan man säga. Den handlar om den där förbaskade kärleken, kan man också säga.

Mattias Göransson har på ett synnerligen träffande sätt lyckats skildra det här som vi ständigt envisas med att göra: tussa ihop oss två och två och sedan försöka leva så. Ibland går det, ibland inte. Göransson beskriver båda delarna med en macheteudd skön ironi. Överdrivet? Javisst, men så blir igenkänningsfaktorn desto högre också.

En del ihoptussade par får barn. Småbarnsföräldrar läser med fördel de uppslagsord som har med bäbisar att göra. Det kan vara en tröst. Alla har det lika tufft. De som inte fått barn borde kanske avstå, men det vore också att avstå från en hel massa roligheter.

Detta är en samlingsvolym av Relationslexikon och Familjeflora som tidigare publicerats i DNs På Stan. Relationslexikon har även getts ut som bok tidigare och sålde som smör. Dessutom innehåller Relations ABC sju nyskrivna kapitel som tillsammans bildar Separationslexikon. Göransson har tagit bort de gamla titlarna och delat upp boken i fyra delar; Ensamhet, Tvåsamhet, Enhet och Tveksamhet.

Varje uppslagsord upptar ett uppslag. Det inleds med en kortfattad definition av ordet, sedan kommer själva ordet, och så en historia som ska belysa ordets innebörd med hjälp av Jonas och Lena, eller Henrik och Peter eller någon av de andra stackarna som får agera fiktiva gestalter. Mycket pedagogiskt. Dessutom illustreras texten av en ruta per uppslag där ett par stereotypa skyltdocksliknande tanter eller farbröder med olika peruker på säger något träffande.

Läsprovet bjuder på Pizzakuvös. Du har alltså bland andra Mjukisparadoxen, Chipsgoffarstadiet, Bindningsfobi Partnerrevisionism och Konsekvensvakuum kvar att upptäcka. För att inte tala om Reläbarn. Eller skitsnacksprivilegiet, som är min favorit!

När man själv genom smärtsam empiri förstår innebörden av Björntjänstsorti, Tvesamhet eller Peppdifferensen kan man alltid trösta sig med att det kunde vara värre. Det finns faktiskt de därute som stiftat närmare bekantskap med Farmorsfällan, Poängsamlare eller Fotskottsprincipen.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2001-11-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 09:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #382

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?