Text

Författare funderar kring barnböcker

Litteraturen i EU:s nya länderVarje år någon gång på hösten infaller barnboksveckan, en vecka om året att särskilt uppmärksamma alla fantastiska texter och bilder för barn som finns. Dagensbok.com vill förstås också passa på och i år tog Lisa kontakt med några av författarna som gör alla fina svenska barnböcker.

De här författarna blev intervjuade och om du vill kan du länkas direkt till en intervju du särskilt vill läsa:

Dan Höjer | Per Nilsson | Gunilla Wolde | Eva Lindström
Bengt-Åke Cras | Börje Lindström | Lena Kallenberg

I samband med att vi firar barnboksveckan har jag, Lisa, bett några författare att fundera över vad som gör en barn- och ungdomsbok bra, var de hämtar sin inspiration ifrån och hur viktiga de tycker illustrationerna är för böckerna.


Dan Höjer

Dan Höjer, som tidigare skrev för Kamratposten, har nu gett ut en hel del böcker. Roliga, spännande böcker som precis som KP tilltalar barn och ungdomar. Själv har jag fnissat åt boken Flört, fjärt och pillefjong och ryst åt diverse spökhistorier som han nedtecknat.

Höjer menar att en bra bok är en som ger honom en aha-upplevelse eller som han känner igen sig i och får stöd av.

När jag frågar vem han skriver sina böcker för svarar han att han inte tänker speciellt på en 11-åring när han skriver. Då blir det lätt tillrättalagt och försiktigt. Höjer skriver för sitt eget höga nöjes skull. Sen menar han att det känns lite extra kul att ta med något som man vet att föräldrarna studsar på, bara för sakens skull. Han sprider gärna upproriskhet, men det må vara mot föräldrar eller vilka andra som helst som har makten.

När det gäller inspiration hämtar han det runt omkring sig. I film, teater, människor på stan och just nu väldigt mycket från sin treåriga dotter.

Om du har läst någon av Dan Höjers böcker förstår du att illustrationerna är oerhört viktiga. Han förklarar att han ofta sett barn bläddra i hans böcker när han gör författarbesök på skolor. Och det är bilderna som styr vad de väljer och var de stannar upp och läser.

Bilderna ger texten ett annat djup och tillför ofta väldigt mycket.

Dan Höjers hemsida.


Per Nilsson

Per Nilsson, som just nu är aktuell med För alltid Milena fick frågan om han kunde svara på vad som krävs för att en barn och ungdomsbok ska bli riktigt bra. Trots att han är en författare som borde ha svar på den frågan då han lyckats ett flertal gånger tycker han att frågan är svår.

- Nej, det där var en omöjlig fråga att besvara. Att det skulle finnas något svar som gäller för just barn- och ungdomsböcker tror jag inte, och när det gäller böcker i allmänhet så måste vi väl säga att böcker och läsupplevelser är väldigt personliga saker, jag läste till exempel Lord Nevermore av Agneta Pleijel för nån vecka sedan och tyckte att det var en strålande bok, och sedan mötte jag en gammal vän som tyckte att den där boken varit totalt omöjlig att läsa. Nej, när det gäller böckers kvaliteter tror jag det är mycket svårt att hitta några objektiva kriterier. Skulle jag försöka så skulle jag säga något om läsglädjen och läslusten…

När han själv skriver ungdomsböcker skriver han inte ”till sig själv”, han skriver till en sextonåring, inte till någon speciell och han vet förstås inte om det är en tjej eller kille. När han skriver barnböcker skriver han till ett barn – inte till barnets föräldrar.

Nilsson blir inspirerad av sånt han ser och hör, ofta skriver han om saker han själv funderar på för att få prova olika lösningar på ett problem…

När det gäller illustrationerna betyder de ingenting när han skriver – de finns inte då, han skriver färdigt en text och sedan gör någon bilder.

Om Per Nilsson på Författarcentrum.


Gunilla Wolde

Gunilla Wolde, författaren och illustratören bakom de omtyckta böckerna om Emma och Totte, svarar snabbt och färgglatt på mina frågor, hon verkar ha fastnat i IT-världen.

Wolde menar att hon skriver nog mest utifrån sig själv, känslor och erfarenheter, upplevelser och sådant finns ju inuti henne och hon skriver alltid med en vilja från maggropen … när maggropen eller hjärtat eller vad man vill, slutar tala så skriver hon inte mer på det temat. Samma gäller nog bilderna! När det gäller bilder så är de viktigare än ordet för Wolde, detta kan bero på att hon är mer en bildmänniska än en ordmänniska, i alla fall enligt henne själv. Så klart att bilderna är livsviktiga även om hon skulle skriva dikter skulle bilderna få en plats. Sen vill hon ofta musiksätta men det låter sig bara göras på hemsidor!

Gunilla Woldes hemsida.


Eva Lindström

Eva Lindström, August-aktuell med sin bok Min vän Lage. En fantastisk bilderbok med text som passar för både barn och vuxna. Trots att Eva skriver på ett sätt som är så självklart säger hon sig inte veta vad det är som gör en barn/ungdomsbok bra. När hon skriver så gör hon det för att tillfredställa sig själv och kanske är det just det som är knepet.

Inspiration hämtar hon från allt i sin omgivning, från böcker hon läser, filmer hon ser, mat hon äter, sånger hon hör på radion, och så vidare.

På frågan om illustrationernas betydelse för böckerna svarar hon: ”Jag gör bilderböcker, då är det ju inte fråga om illustrationer utan om bilder som berättar egna saker.” Och om du läser hennes böcker och tittar på bilderna så inser du precis som jag att den frågan hade jag inte behövt ställa.


Bengt-Åke Cras

Bengt-Åke Cras, författare till ett stort antal böcker och serier i Wahlströms bibliotek med röda och gröna ryggar, menar att en bra barn- och ungdomsbok ska utspelas så nära läsarnas egen miljö som möjligt. De ska kunna identifiera sig direkt med huvudpersonen och andra personer i boken. Han tänker bara på boken och sig själv när han skriver. Sneglar varken på ev. läsare eller föräldrar. Han försöker göra ett så gott jobb som möjligt och hoppas att det duger för läsarna. Kort och gott: Han försöker skriva böcker som han själv skulle vilja läsa. Inspirationen, ja, den kommer dels ur levande livet, TV, tidningar, böcker, dels ur hans egen barn- och ungdomstid.

På frågan om hur viktiga är illustrationerna är för honom i hans böcker svarar han att bara ett fåtal har illustrerats. Illustrerandet har skett utan hans personliga påverkan sedan han skrivit klart texten. För honom personligen betyder illustrationerna inte så mycket, men han hoppas naturligtvis att de ska bli välgjorda och att läsarna tycker om dem.

Bengt-Åke Cras hemsida.


Börje Lindström

Börje Lindström, som skrivit bland annat Gunnar i Granskogen, en spännande historia om att bo i skogen, vara skogshuggare och precis hur läskiga granar kan vara.

Här förklarar han att det som gör en bok bra är att figurerna i boken börjar leva och tar över handlingen från författaren. Författarens uppgift blir då att lyssna till sina figurer och försöka förstå vad de vill skall hända. Den barnboksförfattare som tänker på barnen och föräldrarna när han/hon skriver en bok har varken förstått vad livet eller vad litteraturen går ut på. Han hämtar inspiration överallt ifrån och på frågan om illustrationerna svarar han att illustrationernas betydelse helt beror på vilken slags text det är.

Börje Lindströms hemsida.


Lena Kallenberg

Lena Kallenberg, aktuell med I Krig och Kärlek. Hennes senaste bok Stockholmskärlek, var en historisk berättelse som är en uppföljning på hennes lovordade Apelsinflickan. Själv gillar jag Ekorren Frans och Frans finner en svans, dessa riktar sig dock till lite mindre barn än hennes senaste bok.

På min fråga om vad som gör en barn/ungdomsbok bra svarar hon att det som gör alla böcker bra oavsett genre, är god personskildring, ett intressant ämne och att boken är välskriven.

Kallenberg skriver om sånt som intresserar henne, oavsett om boken är för barn eller vuxna. Ofta något från hennes egen verklighet. När det gäller illustrationerna svarar hon: ”Oerhört viktiga!” Kallenberg samarbetar alltid nära med illustratören. Han eller hon måste förstå intentionen med boken och tillföra något eget till texten.

Lena Kallenbergs hemsida.

* * *

Slutligen hoppas jag att ni alla ser till att läsa så många böcker ni bara kan, läs ord, läs bilder, läs allt ni kommer över och njut av att få vistas i barnböckernas magiska värld. En värld full av det omöjliga, det möjliga och lite till. En värld av färger och bus, påhitt och fniss. Personliga historier och funderingar, allt från författarnas hjärtan. Hjärtan de gärna öppnar för alla som vill läsa det de har skrivit och det är vi många som vill.

Med hopp om en riktigt trevlig Barnboksvecka!

Lisa Johansson

Publicerad: 2001-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-03 22:49

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?