Recension

: Dödligt tidvatten
Dödligt tidvatten Colin Forbes
2001
Forum
1/10

Boken som fick mig att sluta läsa

Utgiven 2001
ISBN 9137117165
Orginaltitel Sinister Tide
Översättare Gull Brunius

Om författaren

Colin Forbes har fått 23 böcker utgivna på svenska och det är i alla fall minst en för mycket. Sedan 1969 är han författare på heltid. Under andra världskriget tjänstgjorde han i den brittiska armen.

Sök efter boken

Colin Forbes är författare till närmare 25 böcker vilket man kan tycka borde borga för en viss kvalitet. Inte ens det mest giriga förlag ger ut vad som helst med en författare då det minskar intäkterna från framtida boksläpp. Trode jag…

Dödligt tidvatten borde döpts till "Dödligt tråkig" istället. Språket är simpelt och löjeväckande, handlingen idiotisk och karaktärerna menlöst stereotypa. I mångt och mycket kan man jämföra läsupplevelsen som att slå sig på tummen med en hammare; det är jävligt skönt när man slutar.

Forbes lyckades med något jag inte trodde var möjligt. Han fick mig att sluta läsa böcker i nästan en och en halv månad. Med tanke på att jag gick arbetslös och hade gott om ledig tid är det en verklig bedrift.

Till slut kunde jag inte annat än att undra om det hela kunde bero på översättningen. Ett varmt tack riktas till The Uppsala English Bookshop som försåg mig med en kopia av boken på engelska så jag skulle kunna jämföra de båda versionerna. Originaltexten är till viss del bättre men inte speciellt mycket. En bättre översättning hade inte kunnat rädda Mörkt tidvatten. Jag tycker synd om översättaren som spenderat mycket mer tid med boken än jag gjort. En författare som redan på första sidan i en bok kan häva ur sig "Från det där onda geniet doktor Goslar." borde låsas in på obestämd tid.

Mörkt tidvatten för mina tankar till Plan nine from outer space men Forbes lär aldrig uppnå samma kultstatus som Ed Wood.

Det kommer plåga mig att ha två versioner av boken i bokhyllan. Nu när julen närmar sig kanske man ska ta tillfället i akt och ge bort dem till någon man tycker riktigt illa om.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2001-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 20:35

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #372

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?