Recension

: H som i Harriet
H som i Harriet Cecilia Lidbeck
2022
Lilla piratförlaget
7/10

Familjehemligheter i lyxig miljö

Utgiven 2022
ISBN 9789178133369
Sidor 247

Om författaren

Cecilia Lidbeck är född 1962 i Lund. Hon är utbildad journalist men har skrivit flera barn- och ungdomsböcker sedan hon 1995 debuterade efter att ha vunnit Rabén & Sjögrens bilderbokstävling.

Sök efter boken

Den elvaåriga Harriet lever ett liv som många kanske skulle avundas henne: bostäder på tre olika ställen i världen som hon bor på växelvis tillsammans med sin mamma. De har gott om pengar, äter ute ofta, har tjänstefolk och reser mycket. Det enda mamma verkligen vill är att Harriet spelar piano. Harriet spelar och deltar i tävlingar men musiken är inte så viktig för henne som hennes mamma tycks tro.

”Det enda mamma och jag har ihop är musiken. Hur mycket hon än har haft att göra så har hon alltid velat höra mig spela. Jag märkte rätt fort att jag kunde få henne att gråta eller skratta beroende på vilka stycken jag spelade, lärde mig att om jag ville ha henne nära skulle jag sätta mig vid pianot och låta tonerna klinga ut i rummet. Då kom hon, då satte hon sig intill mig eller på en stol bredvid, då slöt hon ögonen och bara njöt. Jag klängde mig fast vid det där, länge gjorde jag det. Men på sistone har det kännts falskt. Som att vi låtsas, och det gör mig arg.”

Det är faktiskt en hel del som Harriet och mamma inte kan prata om och ju äldre Harriet blir, ju svårare är det för henne att acceptera att det. Harriet börjar känna sig alltmer obekväm när mamma berättar om hur det var när Harriet var liten. Det är minnen som Harriet inte alls känner igen och hon börjar undrar varför mamma ljuger. När mamman avskedar Daisy, som varit Harriets trygghet sedan hon var bebis, bestämmer hon sig för att ta reda på vad det är som mamman till varje pris vill dölja.

Cecilia Lidbeck har skrivit böcker för barn och unga sedan mitten av nittotalet, så hon vet precis hur mycket hon får avslöja i varje kapitel för att hålla spänningen på topp och läslusten vid liv. Förlaget anger 9 -12 år som målgrupp, men jag tror att även äldre barn kan leva sig in i konflikten mellan Harriet och mamma. Det Cecilia Lidbeck skildrar är en frigörelseprocess, hur Harriet sakta men säkert går från atta var ett barn som inte ifrågasätter, till att vilja ha reda på sanningen om sin bakgrund och som sätter gränser, även mot sin mamma.

Bokens styrka är att Cecilia Lidbeck tar tid på sig att låta Harriet smälta den information som hon till slut lyckas få fram. Det är sorgligt men fint och slutet låter oss hoppas att relationen mellan Harriet och mamman kan repareras.

Carina Middendorf

Publicerad: 2022-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2022-08-17 07:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8867

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?