Recension

: Livslängd
Livslängd: Varför vi åldras – och varför vi inte måste göra det David Sinclair
2021
Fri Tanke
7/10

Drömmer vi om ett evigt liv?

Utgiven 2021
ISBN 9789189139893
Sidor 560
Orginaltitel Lifespan: Why We Age – and Why We Don't Have To
Översättare Daniel Helsing
Först utgiven 2019

Om författaren

David Sinclair, född i Sydney 1969, är biolog och jobbar på Harvard-universitetet. Han är engagerad i forskning om åldrande och de etiska frågorna som kommer uppstå när mänskligheten går mot längre livslängd. På svenska finns boken Livslängd: varför vi åldras – och varför vi inte måste göra det (2021).

Sök efter boken

Det är både fascinerande och läskigt att tänka sig att livet i framtiden kanske kommer att vara för evigt. I alla fall kommer det att vara mycket längre än det är idag.

I Livslängd tar forskaren David Sinclair med oss på en intensiv och pedagogisk resa där fokus ligger på att forska kring åldrandet som en sjukdom. Vad kan bromsa att vi blir äldre och hur ökar vi vår livslängd?

Det känns bitvis som att vara tillbaka i skolbänken. Livslängd är en bok fylld med fakta och teorier men materialet är betydligt mer ordrikt, lekfullt och lättsmält än de något torra böckerna som jag studerade för drygt tjugo år sedan.

Boken är indelad i tre sektioner – vad vi nu vet, vad vi lärt oss och vart vi är på väg och det är otvetydigt väldigt intressanta delar Sinclair tar fram i sina texter.

Uppkomsten av liv på vår planet beskrivs fantasifullt och konkret – från att vara en planet med grunda saltvattensjöar utan liv till den kemiska process som skapar de första RNA- och DNA-molekylerna. Hur de allra första primitiva delarna sedan utvecklar cellmembran som trots alla utmaningar med torka, vulkanisk aktivitet och andra extremväder överlever och fortsätter att utvecklas.

Sinclair är i sina texter övertygande om den förändring som kommer att ske nu när man lokaliserat de gener som påverkar de symptom vi får av åldrande. Det finns alltså redan både naturliga, medicinska och teknologiska sätt att sakta ner vår arts åldrande. Nya preparat finns tillgängliga på marknaden för att stabilisera de celler som orsaker att vi blir äldre.

Studier från de så kallade ”blå zonerna” redogörs för. I de områdena är det inte är ovanligt att personer lever över hundra år. Exempelvis på Okinawa i Japan och Nicoya i Costa Rica. Vad har då dessa områden gemensamt? Främst att de boendes kost överlag består av mer grönsaker, baljväxter och fullkorn. Man konsumerar mindre del kött, mejeriprodukter och socker. Men främst äter man mindre mängd mat. Detta gör enligt Sinclair att långlevnadsgenerna aktiveras och kroppen ställer in sig på svårare tider.

Boken är även fylld av Sinclairs egna forskningsexperiment som är beskrivna på en bra nivå med härledningar till statistik och grundläggande fakta.

Att reflektera över är bland annat de etiska frågorna som väcks i och med att vi får ett längre liv. Hur gamla ska vi kunna bli på en redan hårt utsatt planet där vi redan överförbrukar befintliga resurser? Och vill vi leva ett evigt liv?

Anna Magnusson

Publicerad: 2021-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2021-08-20 15:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8548

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?