Recension

: Honungsapan
Honungsapan André Catry
2021
Southside Stories
6/10

Ryssen kommer

Utgiven 2021
ISBN 9789189318021
Sidor 254

Om författaren

André Catry (född 1965) arbetar med IT-säkerhet, har bland annat vunnit VM i hacking, och arbetat för säkerhetspolisen, försvarsmakten, regeringskansliet och underrättelsetjänsten. Som författare debuterar han 2021 med spionthrillern Honungsapan.

Sök efter boken

Det är någonting extra lockande med att läsa en roman som gör nedslag i den staden jag växt upp i.  När det dessutom handlar om IT-brott, spionage och hemliga agenter gör det allt ytterligare intressant.

Honungsapan börjar nämligen med att den stora datahallen som Amazon har etablerat i Katrineholm slås ut av en kryssningsrobot. Även Västerås, Eskilstuna, Avesta och Sandviken blir attackerade eftersom Amazon har fler datacenter och Microsoft, Google också har expanderad där.

När även stora strömproblem uppstår förstår de berörda att något större är på gång och att Sverige är i fara. Hela landets kraftförsörjning är i kris.

Vid en flygövning på Gotland kränks dessutom luftrummet av ryska stridsplan och ett av de ryska planen skjuts ner av en svensk pilot. Vad har satts i rullning? 

Agenten Mac får i uppdrag att hitta den container med backuper som försvunnit från en av datorhallarna efter missilattacken. Till sin hjälp har hon en rysk spion, Mio, en hacker, Bosse, och Erik Molinder, kodnamn EMO, en gammal vän från tiden i Afghanistan som nu är chef för insatsstyrkan.

Det är en brutal verklighet de möter. Ryska specialiststyrkor har redan tagit sig in i landet med order att se till att backuperna säkras och förs bort från Sverige och de ger sig inte utan strid.

I Honungsapan får vi även möta korrupta tjänstemän och politiker. Några få utvalda personer på rätt position som har tillgång till rätt information har blivit utpressade och därmed har Sveriges säkerhet blivit satt på spel.
För Mac och övriga handlar det lika mycket om att säkerställa varifrån läckorna kommer och varför det blivit möjligt.

Karaktärerna i boken kan upplevas som något grunda men det fungerar ändå väl i denna genre. Jag tror däremot att det skulle bli större behållning om det gick att stanna kvar längre i karaktärerna och göra mer djupdykningar för att få bakgrund till vissa livsval och personlighetsdrag.

Hackern Bosse är den som ger mig mest behållning – nördig, klurig och fokuserad och som helt fastnar i sin egen värld trots att han har ett barn att ta hand om ibland. 

Boken är filmisk och en bladvändare. Tänk så nära kriget kan vara. Och en annan sak att bära med sig… Du kan alltid bli hittad och du är alltid övervakad.

Anna Magnusson

Publicerad: 2021-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2021-07-05 21:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8505

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?