Recension

: Francesca
Francesca Lina Bengtsdotter
2018
Forum
9/10

Ont, det gör ont att minnas

Utgiven 2018
ISBN 9789137149714
Sidor 320

Om författaren

Lina Bengtsdotter (född 1977) växte upp i Gullspång men bor numera i Stockholm. Hon är lärare i svenska och psykologi. Hon debuterade som författare 2017 med kriminalromanen Annabelle.

Sök efter boken

Francesca är den fristående uppföljaren på den hyllade debuten Annabelle från ifjol, icke att förväxla med den amerikanska skräckfilmen från 2014. Kriminalinspektör Charlie Lager är tillbaka på jobbet i Stockholm. Hennes chef har ställt ett ultimatum. Charlie måste ta tag i sitt liv om hon vill behålla jobbet. Dessutom tycker han att hon ska plocka ut ett par veckors semester, något hon inte gjort på länge. Så när hennes barndomsvän i Gullspång mår dåligt efter en separation tar Charlie semester och återvänder till sina gamla hemtrakter.

När hon är tillbaka hemsöks Charlie av besynnerliga drömmar om sin uppväxt med mamma Betty. Samtidigt får hon nys om ett tjugosju år gammalt fall då tonårsflickan Francesca spårlöst försvann från trakterna kring Gullspång. Kan det rentav vara så att hennes drömmar och diffusa minnen kan kopplas till Francescas försvinnande?

Historien rör sig på två plan. Vi får även följa rikemansdottern Francesca. Hon mår dåligt efter att ha förlorat sin bästa vän Paul. Det sägs vara ett självmord men Francesca är övertygad om att Paul blivit mördad. Han som var hennes trygga punkt och som hon kunde dela allt med.

Beskriv dom, bad Paul en gång när jag beklagade mig över utanförskapet jag kände. Beskriv din familj.
Och jag gav honom den korta versionen, att min syster var en ögontjänare min pappa en lögnhals och min mamma … min mamma var bara en fladdrande pappersdocka i vinden.

Det här är en bok som berör. Huvudpersonerna Charlie och Annabelle är båda karaktärer som lever i utanförskap och har svårt att förstå sig på omgivningen. De är kantiga och iakttar världen med krass blick. En del skulle nog kalla dem känslomässigt störda. Jag blir nästan lite tårögd över deras kämpiga tillvaro.

Som ni förstår är det här två historier som flätas ihop. Samtidigt som det är en spännande deckare blir Francesca också en drabbande berättelse om utsatthet och ensamhet där gamla, ångestladdade hemligheter kommer upp till ytan. Det är otroligt väl uppbyggt och rasande elegant berättat.

Det här är en bok som ger mig ökad puls och får mig att glömma var jag befinner mig. Jag kliver in i både Charlie och Francesca och upplever omgivningen genom deras ögon. Deras uppfuckade relationer med folk och bägges knivskarpa, svarta blick på världen runt omkring. Att läsa Francesca är spännande, njutningsfullt, förskräckligt och alldeles, alldeles omtumlande.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2018-12-09 20:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7568

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?