Nyhet

Grattis till finska författare!

I Finland utdelades priser för bästa böcker år 2018 den 28 november. Priset heter Finlandiapriset (kanske inte helt oväntat). Det är ett nöje att i korthet berätta för alla läsare av dagensbok.com vilka tre böcker som prisats.

ÅRETS FACKLITTERATURBOK
Kapina tehtailla av Seppo Aalto (min översättning: Uppror vid fabrikerna)
Kuusankoski är en ort med runt 12 000 invånare och alla har en länk till fabrikerna som tillverkar papper. Året är 1918 och mellan herrskap och arbetare råder en djup avgrund. Människorna lever i olika världar. Genom ohyggliga händelser som sker människorna i bruksorten länkas läsaren till inbördeskriget som får följder över hela Finland.

ÅRETS BARN- OCH UNGDOMSBOK
Tuhatkuolevankirous av Siiri Enoranta (min översättning: Tusen dödars förbannelse)
Ett nytt liv börjar när fjortonåriga Pau och hennes storebror börjar på Magia-akademin. En fantasybok som innehåller kamp mellan ont och gott men också teman som att hårigt beväxta människor är vackra och att kärlek omfattar alla kön. Titeln på boken anspelar på liv och död. En av figurerna har förbannats med tusen liv, är det en gåva eller en förbannelse?

ÅRETS SKÖNLITTERÄRA BOK
Taivaanpallo av Olli Jalonen (min översättning: Himlakroppen)
Handlingen utspelar sig i slutet av 1600-talet med en ung pojke från Saint Helena i huvudrollen. Han tar sig över världshaven till London och kommer i kontakt med vetenskapsmannen Edmund Halley. Bokens teman behandlar vetenskap och tro. En filosofisk äventyrsroman med universell klang.

Varje pristagare får 30 000 euro var.
Tre-finska-Finlandia

.
.
.
.
.
.
.

Redaktionen på dagensbok.com gratulerar från (mestadels) andra sidan Östersjön!

Lena Nöjd

Publicerad: 2018-12-06 09:00 / Uppdaterad: 2018-12-05 21:43

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?