Recension

: När hundarna kommer
När hundarna kommer Jessica Schiefauer
2017
Vilja förlag
9/10

Viktig ungdomsbok i snabbläst version

Utgiven 2017
ISBN 9789177233176
Sidor 152
Först utgiven 2015
Medförfattare Tomas Dömstedt

Om författaren

Jessica Schiefauer (född 1978) bor i Göteborg och arbetar, vid sidan av det egna skrivandet, med kurser i språk och skrivande. Hon är en av redaktörerna för den litterära tidskriften Fantasin och har skrivit ungdomsromanerna Om du var jag (2009), Pojkarna (2011) och När hundarna kommer (2015). De båda senare tilldelades Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. 2020 kom Schiefauers första roman för vuxna, framtidsskildringen Bärarna.

Sök efter boken

Jessica Schiefauers Augustprisbelönade ungdomsroman När hundarna kommer (2015) har bearbetats till lättläst, snabbläst version av Tomas Dömstedt 2017. Jag har inte läst originalet men det gör inget – det är närmast en fördel.

I korthet går intrigen ut på att Ester, sjutton år, råkar träffa Isak som går i samma gymnasieskola. De är båda lite ensamma och hör till den kategori av unga som väntar på att något ska hända. Ester tänker vid ett tillfälle: ”Dagarna går, och för varje dag blir längtan efter det där riktiga mer och mer hopplös.” Ester och Isak blir ett par och börjar umgås i varandras hem.

Isak har en femtonårig lillebror, Anton, som är hans motsats i det mesta: lång med grov haka och stora kängor. Anton dras till rakade killar som lyssnar på vit makt-musik, dricker och går omkring med hundar. Vid ortens lilla sjö hänger ungdomarna: grillar, simmar, spelar musik, kör motorcyklar och dricker öl.

På sensommaren går allt överstyr. En femtonåring sparkas till döds. Ester och Isaks förhållande ändrar. Isak behöver någon att ty sig till och känslorna är förvirrade. Inget är självklart. Mycket är svårt.

Berättelsen är angelägen med många viktiga frågor: vem är jag, vem vill jag vara? Vilka är känslorna? Sexualiteten är trevande, bortvänd eller förlösande men också förbjuden. Vad driver killarna till brottet – eventuellt en egen outtalad rädsla för homosexualitet? Här finns inga svar – här finns många öppningar som man kan fundera länge över.

Våldet som plötsligt blossar upp finns på flera plan. I boken förekommer många hundar – vilket också bokens titel utlovar – och alla protagonister tyr sig till sina hundar som i ett slag kan bli mycket våldsamma trots alla varma känslor som projiceras på dem.

Texten i boken är av större storlek än vanligt. Kapitlen är korta, ofta bara en sida eller ett par. Dialoger varvas med berättande text. Meningarna är raka och består mest av huvudsatser. Intrigen går snabbt framåt i kronologisk ordning från vår till höst. Här finns inga svåra ord. Ändå är språket välbearbetat och uttrycker ofta lager av betydelser: ”Hon ville slå sig fri, och hon ville aldrig mer bli fri.”

I boken finns ett efterord där författaren berättar att hon var sjutton år när en ung människa misshandlades till döds i närheten av hennes hem. Händelsen upprörde hela landet och för Schiefauer blev det något hon aldrig kunnat glömma. Hennes bok är fiktion även om likheter finns med det autentiska dödsfallet.

Häromdagen sade några gymnasiestuderande åt mig att vuxna borde läsa ungdomsböcker för att förstå hur det är att vara ung. Jag ger dem rätt och tar dem på orden.

Många unga läser alldeles för lite av olika anledningar. Den här boken i snabbläst version är något att börja med. Den borde finnas i högstadier och gymnasier tillgängliga för dem som inte så gärna läser eller har svårt för att läsa eller koncentrera sig. Den passar också bra som högläsning. På mindre än en timme läser man en riktigt viktig och angelägen historia som – som sagt – väcker många tankar och frågor. Läs!

Barbara Strand-Blomström

Publicerad: 2018-03-20 00:00 / Uppdaterad: 2018-03-16 23:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7282

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?