Recension

: Det hermetiska garaget
Det hermetiska garaget Moebius
2016
Cobolt förlag
7/10

Tillbaka till framtiden

Utgiven 2016
ISBN 9789187861284
Sidor 118
Orginaltitel Le garage hermétique
Översättare Björn Wahlberg
Först utgiven 1976-1979

Om författaren

Moebius var pseudonym för Jean Giraud (1938-2012), fransk serieskapare. Under pseudonymen skrev och illustrerade han science fiction-serier som Inkalen och Det hermetiska garaget medan han under sitt rätta namn är mest känd för western-serien Blueberry. Han var också en av grundarna av tidningen Métal Hurlant.

Sök efter boken

Välkommen tillbaka till 70-talet. För även om den yttre handlingen i Moebius Det hermetiska garaget utspelar sig på en asteroid i stjärnbilden Lejonet så känns det som att den mentalt befinner sig någonstans 1976. Det vill säga det årtal då den börjar publiceras med två-fyra sidor i månaden i serietidningen Métal Hurlant.

För var inte 70-talet ett land där man kunde göra ungefär vad man ville och ändå få det tryckt, publicerat och marknadsfört? Utan några egentliga krav på kommersiell potential? Eller behövde lyssna på högljudda rop på vederbörlig representation, monokultur och allmän ofarlighet? Till exempel publicera en 118 sidor lång surrealistisk serie där ord som plot och sammanhållen handling ter sig tämligen meningslösa. Bara för att man kan.

Ett verk där texten kan växla mellan vad som verkar vara en parodi på noirdeckare och superhjälteserier, självreflekterande blinkningar till läsaren (postmodernism – here we come!) och vidare till rena hittepå-språk.

Allt i en visuell stil som blandar naivistiska tablåer med de mest detaljerade panoraman och actionscener i svartvit ligne claire.

Ett land där lek med tanken är legio och där det enda som sätter gränser för fantasin är kostnaden för papper och trycksvärta.

Nja, kanske inte. Jag idealiserar förstås en hel del. Det fanns gott om krav på ideologisk renlärighet på 70-talet. Många jobbade även då hårt på att få alla uttryck formstoppade och tillrättalagda för att passa in i åsiktsbyråkraternas vattvälling. Chanslösa var de dock mot den flödande lekfullheten hos en sådan seriekonstnär som Moebius.

Hur som helst är 2016 året då denna charmerande kökkenmödding kan återutgivas. Och det är det pigga och intressanta serieförlaget Cobolt som vi har att tacka för det.

Om man ändå skulle försöka beskriva handlingen i stort så verkar det som att en major Grubert har skapat en alldeles egen värld, titelns ”hermetiska garage” på den här asteroiden som nämndes tidigare. Problem uppstår när äventyraren Jerry Cornelius uppträder på scenen. Grubert ser sig nödsakad att stiga in i handlingen för att leta rätt på denne Cornelius. Grubert lämnar sitt rymdskepp som cirklar runt asteroiden och landar på asteroiden. Andra personer är inblandade. Trubbel och pang-pang uppstår.

Det får räcka så. Jerry Cornelius är en figur skapad av Michael Moorcock som han uppmuntrade andra författare att använda. Ett slags kombinerad hipster och hemlig agent som hade sin egen franchise kan man säga. Tydligen ledde dock Moebius användande av figuren till ett rättighetsbråk. Bara ett missförstånd, sa Moorcock senare om saken.

Till slut uppstår förstås frågan: men är det bra då? Tja, vad ska man säga. Är Malevitjs kvadrat bra? Kanske inte. Men den tar fantasin på en rejäl åktur, det är ett som är säkert. Verket är öppet mot betraktaren. Samma sak med Moebius. ”Det expanderande universumet gör allting möjligt […]”, som han själv uttryckte det.

Lekfullhet har jag nämnt tidigare. Ett verk man gärna kan återvända till då och då för att vistas i ett slag. Kanske inget för dig som kräver handlingens, rummets och tidens enhet av ett verk. Det är en fransk klassiker men knappast av franskklassicistiskt slag om man säger så.

Trots allt detta så tror jag att jag kan avslöja att det faktiskt finns ett slut på historien. Och det är riktigt logiskt och passande om jag får säga det själv.

Tomas Eklund

Publicerad: 2016-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2016-09-28 16:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6694

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?