Krönika

Serier – inte bara för barn

Jag brukar alltid läsa serierna först. Sen går jag till nyhetsdelen.

Jag minns ännu repliken som en äldre kollega yttrade på 90-talet. De flesta vuxna prenumererade på en morgontidning dåförtiden. Det var så för mig också när jag lämnade föräldrahemmet. Prenumeration av morgontidning tecknades.

Förutom seriesidans illustratörer fanns det andra tecknare som läsaren kom i kontakt med. Ofta hade tidningarna en ritare anställd, som uppdrogs att illustrera ledarsidan eller en viktig pedagogisk artikel. Rit-Ola, Strøyer … nu minns jag också Kerstin Thorwalls oförglömliga teckningar av modekläder i reklamen för Hennes & Mauritz, som var i en klass för sig.

Med denna kommentar försöker jag komma åt åsikten, att serier är något som tillhör barndomen. Inget kan vara mer vilseledande. Det som det skrivna ordet behöver flera tusen tecken för att skildra, kan fångas i en enda bild som tecknats av en skicklig illustratör. Varför inte lämna Instagramflödet en dag, och gå till biblioteket för att fråga efter en serieroman? Din bibliotekarie kommer troligen presentera ett brett urval av romaner och seriesamlingar. Det finns fantasy-berättelser, familjelivshumor, politiska satirtecknare och historiska serier.

Och om din bibliotekarie inte lyckas ta fram något som passar dig, lönar det sig att orientera sig på hemsidorna hos förläggarna Kartago, Kolik eller Galago, som är några förlag som specialiserat sig på utgivning av serier. Vill du hitta äldre serier rekommenderar jag hemsidan seriearkivet.se. Och den internationellt intresserade kan bläddra på hemsidan som går under namnet gocomics.com. Sist men inte minst – ta en titt på satirarkivet.se!

Naturligtvis kan vi vuxna fortfarande också njuta av en kommersiell serie som Kalle Anka. Många minns Carl Barks’ stil men min andra favorit (jag är inte ensam) är tecknaren Don Rosa. Botanisera i loppislådorna och slå till genast om du ser ett Don Rosa-nummer. Grattis till dig som får bekanta dig med dessa berättelser för första gången!

Lena Nöjd

Publicerad: 2016-09-12 10:00 / Uppdaterad: 2016-09-11 23:36

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?