Text

Världsbokdagen och alla andra bokdagar

Idén med Världsbokdagen kommer tydligen från Spanien, närmare bestämt Katalonien. Där har de sedan i början av 1900-talet firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april. Ni vet han som räddade en hel stad plus en prinsessa från en ondskefull drake? Dessvärre blev han enligt sägen avrättad just idag fast för ett par tusen år sedan. För att hylla honom började folk ge bort en ros och få en bok tillbaka.

Den 23 april är även ett symboliskt datum inom litteraturvärlden då detta är en minnesdag för Miguel de Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vegas.

År 1995 instiftade Unesco Världsbok- och upphovsrättsdagen. Tanken är att uppmärksamma yttrandefrihet, tryckfrihet och skydd av immateriella rättigheter och på samma gång hylla författare samt att sprida bok- och läsglädje.

Det innebär att världen över händer det massor av spännande bokevents. Befinner ni er i närheten av Botkyrka kan ni passa på att gå på invigningen av Botkyrka Internationella Bokmässa 2015 som går av stapeln på Hallunda bibliotek och fortsätter till på lördag.

Är ni såsom jag pollentrött rekommenderar jag er att stänga fönsterna och krypa upp i hemmets mysigaste plats tillsammans med en riktigt god bok. Att ge bort en bok till någon en tycker om funkar både idag och resten av alla våra dagar. Det gör ingenting om du redan läst och tycker om den. Böcker är till för att läsas, delas och samtala kring.

Dela gärna med er av era bästa boktips!

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2015-04-23 17:43 / Uppdaterad: 2015-04-23 17:40

Kategori: Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?