Recension

: Hylla
Hylla Bengt af Klintberg
2014
Atlantis
6/10

Blandat under bokstaven H

Utgiven 2014
ISBN 9789173537179
Sidor 288

Om författaren

Bengt af Klintberg, född 1938 är författare och folklivsforskare. Hans första böcker var diktsamlingar, och han deltog på 1960-talet i Fluxuskonserter och annan avantgardistisk verksamhet. Senare har han gjort sig känd som expert på vår tids vandringssägner genom böcker som Råttan i pizzan (1986) och Glitterspray (2005).

Sök efter boken

Hylla är (åtminstone delvis) en slags självbiografi i anekdotisk form. Etthundra små berättelser, korta essäer, minnesvärda vänner, klintbergare, familjehistorier och annat. Allt detta samlat i bokstavsordning under bokstaven H (från Haapala till hö), som vore den en del av en encyklopedi.

Självbiografen i fråga är folklivsforskaren och författaren Bengt af Klintberg. Genom bland annat boken Råttan i pizzan är han i Sverige så förknippad med moderna vandringssägner att de i folkmun kallas för just klintbergare.

Mindre känt är kanske att han är poet. Hans debutbok var diktsamlingen Stigar som gavs ut 1959. Han var även insyltad i den mer avantgardistiska delen av sextiotalets konst- och kulturliv. Både med egna happenings och som deltagare i olika Fluxus-arrangemang.

Bland vänporträtten dyker en hel del intressanta namn upp, bland dem märks bland andra poeterna Gunnar Harding och Åke Hodell. Han berättar att Hodell (då han bodde på Djurgården intill Gröna Lund) innan festligare bjudningar såg till att samla middagsgästerna för femkamp på nöjesfältet. En anekdot som (åtminstone för mig) ger upphov till en del smått surrealistiska bilder av medelålders kulturknuttar som kastar boll och skjuter prick.

Författaren berättar också om hur hans bror blev Clownen Manne med hela svenska folket, istället för jurist som familjen af Klintberg tänkt sig.

Man får också veta att af Klintbergs släkt kunde räkna in poeten, översättaren och kulturjournalisten Viveka Heyman (1919 – 2013). Hon nämns tyvärr ytterst kort i boken och förtjänar verkligen en egen biografi i framtiden. Jag råkar veta att Viveka inte kunde göra sig av med litteratur och att man, vid hennes bortgång, kunde räkna ihop mer än tvåhundra fulla flyttkartonger finfina böcker. Det är en väldig massa bokhyllor, särskilt om man som Viveka aldrig bodde speciellt stort. Hon borde vara varje överfullt hembiblioteks skyddshelgon. Delar av hennes boksamling kan man för övrigt se i filmen Gentlemen från 2014 där de pryder bibliotekshyllorna i Henry Morgans paradvåning på Hornsgatan 29.

Nåväl, åter till boken som innehåller betydligt mer än personligheter och det personliga. Förutom att självklart inkludera en del klintbergare så rymmer den både populär- och kulturhistoria. Bland texterna hittar jag bland annat historien bakom en mycket gammal och sorgsen sång om en hares klagan, en förklaring till hur sagan om Råttfångaren i Hameln troligtvis uppkom, och en text om hö.

Hö samlas ju numera som bekant i något som mest ser ut som stora plastmarshmallows. I texten beklagar af Klintberg sig en smula över att yngre generationer inte kommer att veta hur en höskulle ser ut, än mindre hur det känns att hoppa ner i en stor höstack. I Ångermanland och Västerbotten skriver han att de kunde ha hässjor höga som tvåvåningshus. När jag var i Ånäset i Västerbotten för ett par somrar sedan så hade faktiskt en lokal bonde gjort sig omaket att hässja sitt hö, men tyvärr inte i sådan mängd att jag fick se någon av dessa storhässjor.

Påfundet att samla sitt liv och sin kunskap som etthundra uppslagsord under bokstaven H har tyvärr också sina begränsningar. Vissa av texterna känns onödigt kortfattade och jag misstänker att många spännande historier blev utelämnade för att det inte gick att hitta någon smart lösning för att klämma in dem under just H. Jag rekommenderar absolut en genomläsning. Själv lärde jag mig en hel del och blev dessutom både road och rörd. Allt var förstås inte lika medryckande, men bland de hundra texterna fanns tillräckligt för att hålla mig intresserad boken ut. Att läsa Hylla är att tillbringa några timmar med en spränglärd folkbildare av den mer underhållande sorten. Nu önskar jag mig fler delar av Klintbergs encyklopedi.

Joel Bergling

Publicerad: 2015-04-12 00:00 / Uppdaterad: 2015-04-14 09:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6082

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?