Recension

: Stark som en björn, snabb som en örn
Stark som en björn, snabb som en örn: Träning (fast kul) Kalle Zackari Wahlström
2014
Printz publishing
7/10

Humoristiskt och lättläst om träning

Utgiven 2014
ISBN 9789187343339
Sidor 165

Om författaren

KalleZackari-författarfoto
Foto: Emilia Bergmark-Jiménez och Erik Wåhlström

Kalle Zackari Wahlström är copywriter, manusförfattare och programledare. Han debuterade 2014 med träningsboken ”Stark som en björn, snabb som en örn”.

Sök efter boken

Kalle Zackari Wahlströms Stark som en björn, snabb som en örn är en träningsbok som förefaller ha tillgänglighet som främsta ledord. ”Träning är för alla” lyder baksidestexten och det budskapet återkommer kontinuerligt.

Boken riktar sig främst till personer utan eller med lite erfarenhet av träning. Zackari Wahlström är personlig i texten och berättar sin historia: vem han är, hur han började träna och hur han resonerar kring träning. Att texten håller sig personlig är delvis orsak till att den är så lätt att ta till sig. Den är talspråklig och skämtsam och dessutom uppbruten med helsidesbilder (för det mesta på författaren själv) med små tillhörande ironiska bildtexter.

Skämtsamheten och självdistansen i Stark som en björn, snabb som en örn är en av dess främsta kvaliteter eftersom det får texten att framstå som på samma gång kravlös och inspirerande. Snarare än träningsinstruktion fungerar den alltså som rapp, humoristisk träningsfilosofi.

Att den är personlig innebär dock också att författaren tillåts vara värderande (även om detta görs med glimten i ögat). Ett kapitel är till exempel döpt till ”Det här kan du skita i” och fungerar som ett nonchalant avfärdande av vissa typer av träningsformer. Ibland är texten dock mindre värderande och mer uppmanande till sunt förnuft och ödmjukhet, till exempel när författaren skriver om sin syn på kost och hur man ska förhålla sig till alla olika metoder och dieter som florerar inom kost- och träningsområdet. Kapitel nio är till exempel döpt till ”recept”, är en sida långt och innehåller en enda centrerad mening: ”Ät saker som gör dig glad”.

Egentligen påminner formatet, det talspråkliga draget, och bilderna med bildtexter, om bloggformatet. Detsamma gäller innehållet som liknar det som tidigare publicerats i författarens blogg med samma namn som boken. Att Zackari Wahlström dessutom har medverkat som huvudperson i ett webb-tv-program med träningstema gör upprepningen ännu mer påtaglig. De kapitel jag uppskattar mest i boken är därför dem som inte handlar om författarens erfarenheter av olika träningsformer, vilket var webb-tv-programmets fokus, utan de kapitel där han resonerar mer allmänt kring träning. Hade boken bara bestått av sådana resonemang hade jag kanske haft större behållning av den.

Med det sagt bör det kanske understrykas att detta på det hela taget är en rolig och upplyftande bok att läsa, och absolut en bok att rekommendera både till nybörjare och erfarna inom träning. Detta eftersom den avdramatiserar kost och motion på ett bra sätt – och dessutom får en att skratta lite från och till.

Christina Skagert

Publicerad: 2014-10-26 00:00 / Uppdaterad: 2014-10-25 18:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5877

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?