Nyhet

Vecka 43: Bland Augustnomineringar, avhumanisering, djursympatier och faktanoveller

Idag tillkännagavs vilka arton titlar av de 467 inskickade som nominerats till årets Augustpris. Bland de sex böckerna i den skönlitterära kategorin verkar snackisen vara Sara Stridsbergs Beckomberga: Ode till min familj som vi nyligen recenserade här på Dagensbok. För övrigt pratas det om att fem av de sex titlarna i kategorin årets barn- och ungdomsbok är bilderböcker. Bland årets faktaböcker återfinner vi bland annat Lars Lerins ambitiösa Naturlära. Denna och flera andra nominerade titlar skriver vi snart om. Dessutom har vi redan hunnit skriva om ett gäng ytterligare av nomineringarna. Den 24 november får vi reda på vilka böcker som vinner Augustpriset.

Medan träden sprakar som av eld och molnen är gråtunga börjar vi en en ny, spännande bokvecka. Idag skriver Björn om Svetlana Alexijevitjs Zinkpojkar, en historia som handlar om avhumanisering och oönskad sanning i skuggan av Sovjetunionens krig i Afghanistan. På tisdag recenserar Ella psykologi- och sociologiprofessorn Melanie Joys Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor. Vad är det som gör det möjligt för oss att sympatisera väldigt med djur i vissa situationer, samtidigt som vi ofta oreflekterat väljer en livsstil där  vi plågar ihjäl dem i miljontal? Det är en intressant ingång till ett angeläget ämne, men Ella undrar om författarens höga tonläge verkligen är det bästa för att få till en vettig diskussion? På fredag skriver Kari om Novellix ”Fackfyra”. Det är fyra facknoveller som ges ut i samarbete med Volante förlag. Ett nytt, spännande format för facklitteratur med intressanta texter om ekonomi, artificiell intelligens, njutning och ”vi och dom”.

Så medan de brandgula löven singlar ner på regnvåt mark läser vi böcker inomhus. Tillsammans med te, värmande filtar och bra läsljus. Plus kanske en god kaka…

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-10-20 21:25 / Uppdaterad: 2014-10-20 22:24

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?