Recension

: Arena
Arena Mattias Edwall
2013
Arena
6/10

Cirkus i närbild

Utgiven 2013
ISBN 9789178434077
Sidor 204
Språk svenska/engelska/franska
Medförfattare Emma Stenström

Om författaren

Mattias Edwall är en svensk fotograf som började sin karriär som modefotograf i New York. Han är sedan ett antal år åter etablerad i Stockholm. Mattias Edwall är son till skådespelaren Allan Edwall.

Sök efter boken

Broby Johansen den berömde konstpedagogen berömde en gång de sovjetiska affischmakarna under oktoberrevolutionen för deras konsekventa och grafiskt effektiva användande av svart färg. En av dem svarade: Vi har bara svart färg!

Ungefär så var det för Mattias Edwall när han för sjutton år sedan fick ett uppdrag att fotografera nycirkusgruppen Cirkus Cirkör. Det fanns ingen dekor, och knappt scenkläder, föreställningen som skulle sättas upp var bara en idé.

Edwall löste det hela genom att använda sig av artisternas ansikten, han gick nära och tog porträtt. Resultatet blev så lyckat att han fortsatte med det konceptet.

Detta är en bok med artister i sina cirkusroller. Förvånade, skrikande, buttra och skrattande ansikten. Kroppar som vrider och böjer sig på de mest omöjliga sätt.

Med tiden har också Cirkus Cirkör skaffat sig utstuderade och märkliga kostymer. Vi får också se en del prov på cirkusnummer, men mest är det fokus på personerna. Bilderna är ofta tagna för att marknadsföra Cirkör. Det finns en djävlaranammma och en fart i de här bilderna. Det är teaterfotografi av högsta klass. Men ändå tycker nog allra bäst om de där bilderna som inte är spektakulära utan lite mer mystiska och diffusa.
insidCirkus

Just när man börjar tröttna på alla studiobilder så lägger Edwall in en ny växel och skildrar turnélivet. Men även där håller han sig runt scenen och skapar bilder som förstärker känslan av att cirkuslivet mest bara handlar om att kasta sig, hänga i taket, skratta och böja kroppen i konstiga ställningar.
Man blir som läsare en aning utmattad. Men så skall det väl vara när man har varit på cirkus?

Tommy Arvidson

Publicerad: 2014-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2018-09-21 18:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5597

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?