Recension

: Balanskonster för nya lärare
Balanskonster för nya lärare Katja Hvenmark-Nilsson
2013
Lärarförbundets Förlag
9/10

Guldgruva för nya lärare

Utgiven 2013
ISBN 9789198084900
Sidor 104

Om författaren

Katja Hvenmark-Nilsson är en svensk lärare och författare. Efter examen från lärarutbildningen vid Linköpings universitet har hon arbetat på en gymnasieskola i Göteborgsregionen. Balanskonster för nya lärare är hennes första bok.

Sök efter boken

I den här boken delar Katja Hvenmark-Nilsson på ett personligt och konkret sätt med sig av sina erfarenheter för att lotsa nya lärare ut i det viktiga och svåra läraryrket. Boken har ett reflekterande tilltal och är skriven på ett lättillgängligt, trevligt och pedagogiskt sätt. Det här är boken jag önskar hade funnits när jag började jobba som lärare för x antal år sedan.

Författaren går igenom 18 olika punkter eller ”konster” som hon kallar dem. Det börjar med ”Konsten att starta från noll och göra allt samtidigt” och slutar med ”Konsten att välja sina strider”. Däremellan går hon igenom allt från hur man planerar sin tid till att säga det man menar. Balanskonster är verkligen rätt ordval, för författaren redogör hela tiden för båda sidorna av myntet i sina konkreta exempel. ”Man kan göra så här, men å andra sidan…” Hon bjuder in läsaren i sitt resonemang, vilket dels ökar förståelsen för vilket komplext yrke läraryrket är, dels ger hög igenkänningsfaktor. Jag känner igen mig i flera av resonemangen.

Boken är ganska kort och snabbläst. Man läser lätt ut den i en sittning, vilket är bra, för då kan man återkomma till den många gånger och friska upp sina kunskaper. Den blir som den där äldre kollegan som generöst delar med sig av sin erfarenhet och alltid finns tillgänglig för att peppa, trösta och stärka självförtroendet. Jag vill även lyfta fram Eva Lindéns klockrena illustrationer, som tillför boken mycket.

Även om författaren lyfter fram en hel del problem och negativa saker (vilket är naturligt eftersom hon vill ge läsaren verktygen att klara av alla tänkbara och även otänkbara situationer som kan uppstå i yrket) så är grundtonen hela tiden positiv och konstruktiv. Det känns nästan lite överflödigt att i slutordet lägga till att det finns mängder av positiva möten och erfarenheter som inte nämns. Läsaren förstår det ändå. Arbetsglädjen och engagemanget lyser hela tiden igenom i den här pärlan till bok. Den borde vara obligatorisk läsning på Lärarhögskolan.

Sofia Luthman

Publicerad: 2013-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2013-06-23 19:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5270

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?