Recension

: Religion för ateister
Religion för ateister Alain de Botton
2012
Brombergs
3/10

En dialog

Utgiven 2012
ISBN 9789173374248
Sidor 333
Orginaltitel Religion For Atheists
Översättare Nille Lindgren

Om författaren

Fotograf: Roderick Field

Alain de Botton föddes 1969 i Zürich, Schweiz. Han är författare till essäböcker om allt från kärlek och resande till arkitektur och filosofi. Till de mest lästa hör Låt Proust förändra ditt liv, Om konsten att resa och Lyckans arkitektur

Författarens egen hemsida – Böcker, resor, filosofi m.m.

Sök efter boken

- Hej, mina kära med-ateister! Jag heter Alain och är filosof!
- Hej Alain.
- Och med ateister menar jag också alla er sekulära typer därborta som kanske ”tror på något” men inte lever ett uttalat religiöst liv.
- Äh, OK? Jaha, hej.
- Jag tänkte prata med er om någonting ni, som ateister, säkert kan känna igen er i. Ni vet hur livet utan en religiös tro är grått, stressigt, depressivt och enbart fokuserat runt självisk vinning, va? Och vi är alla överens om att världen var bättre förr när alla hjälptes åt och ingen var fattig och att religion, inte minst katolicism, tar fram allt det finaste i människan och vore det helt perfekta sättet att umgås om det inte vore för den lilla förargliga detaljen att Gud inte finns, eller hur?
- …Behöver du en kram?
- OK, om vi börjar i den här ändan då: Vi har under tusentals år uppfunnit religioner för att uppfylla vissa behov av gemenskap, moraliska regler, inre balans, etc. Och bara för att vi inte tror på Gud längre försvinner ju inte de behoven över en natt.
- Nä, det ligger väl något i det. Det är väl därför vi till exempel –
- Alltså har jag en idé: Eftersom inget i det sekulära samhället lyckas svara på de behoven måste vi helt enkelt sno alla de där sakerna rakt av från religionerna! Vi måste bygga ateistiska tempel, vi måste införa ateistiska helgon som modeskapare och finansmän, och bygga nya organisationer med dogmer lika hårda som katolska kyrkan eller McDonalds som föreskriver hur man ska bete sig mot varandra. Det här med frihet funkar ju inte, det vi i själva verket behöver är ju en sträng förälder som talar om för oss vad som är bra för oss och vad som inte är det; om det fungerar för femåringar fungerar det ju för vuxna också.
- Vänta, vad –
- Och vi ska ha restauranger där man måste följa ett manus och berätta om sina djupaste tvivel för att få äta! Och föreskriva gifta kvinnor att de inte får säga nej till oss i sovrummet!
- ”Oss”? Jag trodde du talade till alla dina medmänniskor här?
- Och sedan, i slutet på varje år, som en guldstjärna till oss för att ha följt mina regler, får vi en ORGIE!
- Du skojar?
- Inte då. Se på bilden här i boken där en vacker ung kvinna suger av en äldre man. Se vad lycklig han är!
- …Du skojar inte.
- Och universiteten sen? Vad är det för samhälle vi fostrar egentligen?
- Du menar att de fokuserar helt på karriärer och yrken och alldeles för lite på humaniora?
- Tvärtom! Visste ni att i humaniora får de lära sig saker som litteraturvetenskap? Och historia? Sådant måste ju läggas ner direkt! Dagens litteratur är ju rent, och jag citerar mig själv här, ogudaktig, och allt den moderna kulturen lär oss är att tänka abstrakt och ifrågasätta metanarrativa strukturer i stället för att ge oss enkla, tydliga förhållningsregler för hur vi ska leva våra liv! I kristendomen däremot har man insett att det viktiga är att –
- Vad tycker du, som ateistisk filosof, att man borde läsa då?
- Tja, om jag får citera mig själv igen så är väl tolv rader ur Femte Mosebok rätt lagom. Och konstnärer och filmmakare ska inte förväntas ha djupa tankar bara för att de kan måla eller fotografera, utan precis som när påven beställde Sixtinska kapellet av Michelangelo borde de få sina motiv färdiga från –
- Låt mig gissa: Självutnämnda filosofer?
- Kunde inte sagt det bättre själv!
- Det tror jag faktiskt på. Så du vill alltså motverka sektifieringen av samhället med att starta en ny sekt?
- Nejdå. Det jag föreslår ska passa alla.
- Och med ”alla” menar du ”Alain”, eller hur?
- Nejdå, det är lika allmängiltigt som att… tja, att vi alla i valet mellan Scarlett Johansson och Natalie Portman alltid skulle välja Natalie eftersom hennes ögon reflekterar det lugn vi aldrig fick från vår hypokondriska mor.
- Herregud.
- Tja, om du insisterar…
- OK, nog. Ärligt talat, du har ett par bra poänger någonstans i grunden och jag skulle gärna ge dig rätt på ett par punkter, men din argumentation är så oärlig. Dina versioner av både sekularism och religion är så parodiskt överdrivna att ex-påven själv skulle tycka du tar i. Du drar argument rakt ur tomma luften och langar fram klippåklistrade bitar ur religioner som du själv gillar som om de vore universallösningar, utan minsta kritik mot vad de ofta lett till under de senaste par tusen åren och som många av oss av goda skäl jobbat rätt hårt på att komma bort från. Ärligt talat stör mig ditt förakt för mänskligheten betydligt mindre än ditt förakt för dina läsare.
- Det är intressant att du säger det, för efter att ha läst recensionerna av min bok har jag tagit fram tio budord… äh, dygder för moderna människor. Se här, ”Artighet” är nummer fem. Ha! Vad sa du nu då?
- …
- Vart ska du ta vägen? Hallå! Hur blir det med mitt tempel?

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2013-02-22 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-21 20:21

Kategori: Recension | Recension: #5099

2 kommentarer

Bra upplägg på recensionen!

Anonymous Oregistrerad 2013-02-24 18:18
 

Tack! Den var roligare att recensera än att läsa…

Björn Waller Redaktionen 2013-02-28 10:57
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?