Recension

: Pengarna är dina!
Pengarna är dina! Ylva Yngvesson
2012
Brombergs
3/10

Oförnuftigt om att bli förnuftig

Utgiven 2012
ISBN 9173374326
Sidor 158

Om författaren

Ylva Yngveson är civilekonom med många års erfarenhet av att analysera förutsättningarna för den privata ekonomin. Ofta tillfrågas hon i medierna. Sedan 2002 är hon chef för Institutet för Privatekonomi, Swedbank och Sparbankerna.

Sök efter boken

Det här en rörig bok som vill hjälpa folk att stoppa röran i deras privatekonomi. Det är inget bra koncept. Det är som att skriva en stillös bok om att skaffa sig stil, eller som att göra en ful bok om snygg design.

Baksidestexten till Ylva Yngvessons Pengarna är dina säger att vi ska få kloka och enkla råd om hur man ska tänka inför privatekonomiska beslut. Vi ska bli – och det här ett ord som inte ger några googleträffar så det kanske är Yngvessons eget – ”ego-smarta”.

Boken består av fem kapitel med underliga rubriker som ”Kär och galen” och ”Det blir ju aldrig som man tänkt sig”. Varje kapitel har en lång rad underrubriker, också dessa är kryptiska, som ”När?” eller ”Guldsits”. Varje kapitel avslutas med en sammanfattning i punktform.

Vi tar några råd och tips från kapitel 1:

”¢ Att spara eller låna handlar om beslutet när i livet du ska använda dina inkomster.

”¢ Alla pengar som passerar ditt lönekonto behöver inte gå till konsumtion direkt. Reservera minst 10% för egen framtid.

Det första tipset är goddag-yxskaft. Det andra tipset är, visar det sig när man läser kapitlet, hämtat ur boken Den rikaste mannen i Babylon, en amerikansk bok från 1926 som vill visa hur man med små medel kan bli rik. Att hämta ett så tungt tips som att man skall avsätta var tionde krona till framtiden ur en sån källa är – för att uttrycka sig med en eufemism – inte seriöst.

I kapitel 1, under den luriga rubriken ”Bensin och nötter” får vi reda på att all vanlig ekonomisk teori bygger på att vi människor fattar rationella beslut. Men sen utropar Yngvesson glatt:

”Glöm det! Det finns i princip inga rationella beslut.”

Jaha, vad menar hon med det? Finns det ingen vanlig ekonomisk teori? Ett oväntat utrop i en bok som vill hjälpa oss att fatta rationella ekonomiska beslut i vardagen.

Och så här går det på.

Det är som att texten saknar minne: man vänder blad och läser ett nytt tips som ofta inte hänger ihop med och ibland till och med motsäger vad som sagts tidigare. Vad är tanken med den här boken, vad ska den användas till? Kapitlet om vad som händer när man gifter sig är det mest matnyttiga, men här finns inget man inte snabbt kan googla fram.

Som jag ser det är inget av detta författarens fel. Men att Bromberg förlag släpper igenom något så illa sammansatt, det är förvånande. Var är redaktören som skulle kunna förvandla detta skurregn av välmenande tips och råd till en fungerande bok? Att släppa igenom en oförnuftig bok om hur man ska få förnuft i sin ekonomi – så får man inte göra som förlag.

Kettil Johansson

Publicerad: 2012-12-02 00:00 / Uppdaterad: 2012-11-29 19:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4997

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?