Krönika

Vi måste börja prata om hiv och aids

wad-2012När min vän Johannes för drygt tio år sedan fick reda på att han drabbats av hiv kände han sig ändå lyckligt lottad. Här i Sverige fanns en hel sjukdomsapparat som skulle ta hand om honom. Han menar att hade han bott någonstans i Afrika hade han dött.

För så är det. Lever du i Sverige i dag behöver inte humant immunbristvirus (hiv), betyda att du inom kort ska dö en snabb och smärtsam död i aids. Här finns bra bromsmediciner som gör att du kan fortsätta leva och faktiskt ha en ljus framtid. Samtidigt är hiv fortfarande något vi pratar alldeles för lite om. Jag tycker det är fruktansvärt att en sjukdom som ofta har sin början i lust, kärlek eller livräddning fortfarande betraktas som skamlig och att de som drabbas helst ska hålla det hemligt.

Vänder vi blickarna utåt i världen finns det nära 40 miljoner människor som lever med hiv eller aids. Av dem finns omkring tre fjärdedelar i Afrika söder om Sahara och där ser det inte lika hoppfullt ut. Ännu. Vi får tro och hoppas att det ändras.

World Aids Day (WAD) äger rum den första december varje år och har blivit en av världens mest uppmärksammade hälsodagar. Dagen erbjuder ett viktigt tillfälle att skapa medvetenhet och upplysning kring hiv samt att minnas dem som dött. WAD-insatsen ska medverka till ökad kunskap om hur det är att leva med hiv och därigenom motverka diskriminering och stigmatisering av sjukdomen.

stadsbiblan

Vill du veta mer eller rent av delta uppmanar jag dig att kika på bifogade länkar. (Fotot är ifrån Stadsbiblioteket i Stockholms utställning, se länk.)

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-12-01 10:00 / Uppdaterad: 2012-11-30 22:44

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?