Text

Intervju med Sagolikt Bokförlag

Tanken var att jag skulle intervjua Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist under bokmässan i Göteborg. Men det var så många besökare i deras monter och det var så många seminarier att springa på att varken tid eller lugn infann sig. Några veckor senare och några mejl senare blev den där intervjun äntligen av.

Anette och Katarina driver Sagolikt bokförlag tillsammans. Anette skriver många alla de böcker som förlaget ger ut och Katarina illustrerar dem. Förlaget ger ut många normbrytande böcker, ni förstår kanske att jag var nyfiken på dem?

Vad har ni för bakgrund?
Anette: Jag är författare, regissör, filmare, skådespelare, film- och teatermanusförfattare, låtskrivare, ljudboksinläsare och sagoberättare. Sedan fler år tillbaka har jag företagen S.T.O.P Bok samt S.T.O.P Film.
Katarina: Jag är illustratör, konstnär och designer. Jag driver företaget Katarina Dahlquist Illustration & Design.

Varför startade ni Sagolikt bokförlag?
Anette: För att vi hade sådan lust att göra böcker ihop och för att det var bråttom att få ut böckerna till barnen. Jag har själv fem barn varav en av killarna alltid har älskat att ha klänning. Omvärldens reaktioner på detta födde Kalle med klänning i mitt huvud. Min dotter var tokig i prinsessböcker och jag höll på att kräkas över prinsessor som blev räddade av prinsar på vita hästar. Prinsessan Kristalla föddes. En prinsessa som är stark och självständig men ändå klädd i fina kläder. Hon är kompis med draken och vägrar gifta sig med en prins. Hon blir istället kär i en flicka från folket. En prinsess-saga för vår samtid helt enkelt.
Katarina: För att vi saknade denna typen av böcker. Jag hade älskat att läsa om sådant som barn! Och så när jag träffade Anette och hon också hade samma tankar, och så presenterade manuset om Prinsessan Kristalla för mig – det var en sådan befrielse! Jag ville bara skrika rakt ut! Äntligen! Äntligen fanns det en som vågade, och som fattade hur viktigt det var! Och det var inga tvivel om att jag ville jobba med henne. Prinsessan Kristalla är den mest befriande och vackra kärlekssagan jag någonsin läst! Helt underbar! Och det var början på vårt samarbete.

Ni har två väldigt tydliga inriktningar i utgivningen. Varför har ni valt fantasy och hbtq-litteratur?
Anette: Inriktningen för oss är sagor i vår samtid för barnen. Jag skriver sagor som fyller mitt hjärta, det finns ingen medveten plan om innehåll. De historier som finns i mitt huvud och som föds i min kropp, det är de historier jag skriver. Sedan är det många gånger ilska eller andra reaktioner på det som pågår i vår samtid som väcker tanken när jag skriver, men lusten till sagoberättandet är det som styr mitt skrivande. Ingenting annat.
När det gäller serien om Maya så saknade jag lättlästa böcker som var spännande och gav lust till att läsa därför skrev jag den serien.
Katarina: Som du säger så är fantasy en av många genrer som vi gett ut hittills. Vår fantasyserie om Maya och Havsfolket är en lättläst kapitelbokserie för 9-13-åringar, och den gjorde vi eftersom det inte finns på marknaden. Varför finns det inte spännande och magiska fantasyböcker för dem som har svårt att läsa? Det är klart de också måste kunna få ta del av fantasy! Och därför finns Maya och Havsfolket.
HBTQ-litteratur har vi aldrig kallat våra böcker, vi ger ut böcker som skildrar samtiden. Det är precis lika normalt idag att vara homosexuell och leva i en regnbågsfamilj som att vara heterosexuell och leva i en kärnfamilj. Det är viktigt att alla känner igen sig, och att mångfald speglas.

Hur har mottagandet för era böcker sett ut?
Anette och Katarina: Mottagandet för våra böcker har varit fantastiskt. Vi har sålt slut på snart sex titlar och nytryckt tre.

Vad tycker barnen om böckerna?
Anette: Barn älskar våra böcker. Och vill läsa dem om och om igen och lyssnar på ljudböckerna oräkneligt många gånger. Det är vi glada för.
Katarina: Dessutom är det alltid lika kul när vi är på tex Bokmässan och barnen kommer springande till vår monter och bara MÅSTE ha uppföljaren till den bok de just läst!

Vad tycker föräldrar om böckerna?
Anette och Katarina: Föräldrar är lyckliga över att våra böcker finns. Vi får dagligen mail eller post från föräldrar (och andra vuxna som läst böckerna själva) som uttrycker sin tacksamhet.

Vad tycker skolor och bibliotek om böckerna?
Katarina: Biblioteken och skolorna är två av våra största kunder. Av statistiken att döma är de flesta av våra böcker mycket utlånade. Och vi får ofta bra kritik från bibliotekarier där de berättar om hur omtyckta våra böcker är, framför allt Syster Varg som hamnade på Bokjuryns topplista är mycket populär.
Anette: Det är många skolor och förskolor som köper in våra böcker och de flesta bibliotek har någon eller några av våra böcker. Det är alltid kö och väntelista på dem.

Tror ni att den här typen av litteratur kommer att bli vanligare även på de större förlagen i framtiden?
Katarina: Om du syftar på att vi har mångfald i våra böcker, tex har med regnbågsfamiljer, killar i klänning och homosexuella prinsessor, så är det är ofattbart att inte alla förlag redan har med detta i sin utgivning.

Anette och Katarina har skrivit boken De gömda barnen. Nu skänker de 25 kronor per såld bok till projektet Låt alla barn få en God jul och dessutom 5 kronor per såld bok till Bris. Vill du köpa boken och vara med och bidra kan du läsa mer här.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-11-11 10:00 / Uppdaterad: 2012-11-11 22:31

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?