Recension

: Den magiska kappan
Den magiska kappan Katarina Genar
2012
Bonnier Carlsen
5/10

Inte riktigt så magiskt om en magisk kappa

Utgiven 2012
ISBN 9789163872136
Sidor 108

Om författaren

Katarina Genar är barnboksförfattare och logoped, född 1973 och uppvuxen i Linköping, där hon fortfarande bor. Som barnboksförfattare debuterade hon med boken En hemlig vän år 2010. Sedan dess har det blivit en rad böcker, både i den mer sammanhållna serien Magiska skolan och i Bortom tid och rum, där fristående berättelser med magiska inslag samlas.

Sök efter boken

Jag fångas vid omslaget. Det är lent och skimrar som jag tänker mig att den kappan som står i centrum i boken gör. När jag tittar ser jag att flickan som speglar sig möts av en bild av en annan flicka. Märkligt, och det är också den kappan som Livia får när hon fyller 11 år och de upplevelser hon är med om då.

Hon drar med händerna över kappans mjuka tyg och de lena sammetskapporna. Knapparna är lite slitna i mitten. Det beror förstås på att det är någon som har haft kappan tidigare.

Ja, någon annan har haft kappan tidigare och det tycks som att den är magisk eller laddad med något. Berättelsen i nutid, om Livia som fyller elva år och får en fin kappa av sin mamma i födelsedagspresent, vävs samman med berättelsen om Elin som dör i lungsot år 1932, nyss elva år fyllda. Samma kappa som Livia får nästan 80 år senare får Elin i present av en mystisk man med svart slokhatt. I nutid går Livia förbi Elins grav och får där kontakt med en äldre man som ofta sitter vid Elins grav och sörjer.

Det är en fin berättelse väl värd att läsa men jag hade höga förväntningar som inte infriades. Den är tunn och lider av brist på magi. Det är spännande och jag blir nyfiken men det finns inte utrymme för de stora frågor som jag hade velat se utvecklade. Är det verkligen något magiskt med den röda kappan eller är det bara så att det är en slump att Livia får den och samma dag passerar Elins grav? Att Elin har en hemlighet förstår vi, men den frågan dyker upp först i slutet och får inte alls särskilt mycket utrymme i berättelsen. Det är sånt som Katarina Genar hade kunnat utveckla så mycket mer.

Lite kittlande är det i alla fall. Tänk om det hänger något magiskt plagg i min garderob…

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-11-02 00:00 / Uppdaterad: 2012-11-01 23:23

Kategori: Recension | Recension: #4953

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?