Recension

: Innan du dog
Innan du dog Camilla Grebe och Åsa Träff
2012
Wahlström & Widstrand
8/10

Vem var du innan du tog och dog?

Utgiven 2012
ISBN 9789146220978
Sidor 441

Om författaren

camilla-grebe-och-asa-traff
Fotograf: Sandra Qvist

Systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff debuterade 2009 med Någon sorts frid. 2010 kom uppföljaren Bittrare än döden som nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Böckerna är utgivna i 14 länder.

Vid sidan av författarskapet driver Camilla ett konsultföretag och Åsa arbetar som psykolog.

Sök efter boken

”Jag har feber. Boken har feber. Vi har feber.” Citatet är från min facebooksstatus och handlar om mig och Innan du dog. Jag ligger i sängen frossigt influensaeländig tillsammans med systrarna Camillas och Åsas tredje spänningsroman om terapeuten Siri Bergman. Jag har aldrig mött Siri Bergman tidigare men hon är lätt att komma inpå livet. Inte för att karaktären är särskilt inbjudande som person. Men hon har ett rikt inre liv som jag sugs in i.

Intrigen är följande: Efter ett par jobbiga år har Siri lyckats gå vidare från hennes förre detta mans självmord. Siri är nu lycklig sambo med Marcus, tillsammans har de lilla barnet Erik. Det är när hon rensar ut bland den avlidna Stefans tillhörigheter som hon hittar en koppling mellan hans död och ett ouppklarat mord på en gymnasiekompis till honom.

Även om Siri kommit över ex-makens självmord blir hon besatt av att tanken på att hans död har med den ouppklarade dödsskjutningen vid Karlaplan att göra. Hon börjar göra egna efterforskningar och tappar mer och mer greppet över situationen.

Tillbaka till min feber. Jag låg liksom lagom sjuk, inte jobbför men ändå liggandes halvpigg när jag fick Innan du dog i min famn. Historien ligger i två lager. Vi rör oss här och nu men även under 1988. Det som fångar mig djupast och kopplar mig nära historien handlar om att jag faktiskt gick på Norra Real samtidigt som den fiktive Stefan. Jag ser honom och hans gäng framför mig. Hur de vandrar i samma, gråa korridorer med vitrinskåp fyllda av pokaler, trängs i samma stimmiga matsalskö och regerar på skolgården på Jarlaplan. För de är inte de trevligaste, så mycket kan jag avslöja. Tänk er de där snubbarna som styr och ställer genom ögonkast och bemästrar de flesta härskartekniker. Ni behöver naturligtvis inte ha gått på Norra Real i slutet av 1980-talet för att uppskatta denna kusligt krypande spänningsroman. Jag är övertygad om att ni kommer att hänga med i historien ändå. Alla bär vi på hemligheter och förbannade lögner, av mer eller mindre dignitet.

Innan du dog gör mig lätt andfådd. Det är tempot, tätheten och den gnagande hemligheten som berör. Jag har hört att systrarna Camilla och Åsa skriver en del var och sen mejlar den andra. Av detta märks intet. Det är på inget sätt spretigt utan fint sammanhållet. Däremot märks det att de skrivit sig in i historien. I början blir jag lite kvävd av alla orden. Saknar att få göra historien till min. Men det lättar upp vartefter. Språket blir nästintill smekande poetiskt och spot on. Det är olidligt spännande men tyvärr håller boken oss på halster lite för länge, vilket gör att uppgörelsen hastas igenom. Jag förstår men hade helst velat få knyta ihop säcken innan historien tar punkt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-09-19 00:00 / Uppdaterad: 2012-09-18 10:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4900

2 kommentarer

Att du orkar skriva så poetiskt på facebook!

Erik Oregistrerad 2012-09-19 22:41
 

[...] ““Jag har feber. Boken har feber. Vi har feber.” Citatet är från min facebooksstatus och handlar om mig och Innan du dog. Jag ligger i sängen frossigt influensaeländig tillsammans med systrarna Camillas och Åsas tredje spänningsroman om terapeuten Siri Bergman. Jag har aldrig mött Siri Bergman tidigare men hon är lätt att komma inpå livet…” Läs mer [...]

10 i topp september | dagensbok.com Oregistrerad 2012-10-01 12:08
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?