Recension

: Andas samma rytm som du
Andas samma rytm som du Annelis Johansson
2011
Opal
6/10

Andas samma rytm som du

Utgiven 2011
ISBN 9789172994928
Sidor 188

Om författaren

Annelis Johansson föddes 1983. Hon har varit nominerad till lilla Augustpriset två gånger, och debuterade med Fågelungar 2007. 2010 kom Hedvig och 2011 Andas samma rytm som du.

Sök efter boken

Sam och Eva är barndomsvänner. De har gift sig för längesen och alla i klassen tror att de är ihop. Sam skulle gärna vilja det. Hans stabila uppväxt med föräldrar som aldrig säger att de älskar varandra, skiljer sig mycket från Evas stormiga hemförhållanden där såväl kärlek som hat fått stort utrymme innanför husets väggar. Sam vill andas samma rytm som Eva och finnas där för henne, men det är inte så lätt när Eva är försvunnen och inte verkar vilja bli funnen. Frågan är också om Sam orkar bära upp Eva på egen hand och om han måste göra det.

Det är en poetisk prosa som tar upp flera intressanta vinklar på temat kärlek, som föräldrars känslor och beteende sinsemellan och hur det påverkar deras barn. Hur mycket av en vuxen relation är det egentligen ok att visa upp för sina barn? Bråk, bitterhet och avstånd kan vara nog så svårt att hantera för en vuxen, men inte lättare för ett barn att iaktta. När jag läser om Eva, tänker jag att hon är ett offer som ifrågasätter sin egen oskuld. Hon är i sina unga tonår och gör upp med sitt förflutna och det hon har upplevt. Vad skapar mörka erfarenheter; vad blir resultatet av dem? Har hon blivit ett med sina erfarenheter och vad har hon då blivit? Mörker, eller bara mänsklig? Än svårare blir det, när det bland alla dessa frågor kring den egna identiteten, finns en brännande het samlingsfråga: är hon värd att bli älskad?

Samtidigt står Sam där och önskar att livet vore lite mer enkelt och lite mindre tungt. Känslorna som ryms i att vara kär, är inte bara sol och fågelkvitter. Det kan innebära svartsjuka, osäkerhet, oro och ett avsevärt komplicerande av tillvaron. Ibland drömmer han om att leva lite mer på ytan, men det går inte att välja bort Eva, för hon är en del av honom.

Det är en spännande bok och frågetecknen kring Eva drar mig vidare i läsningen. Många gånger ska Sam skydda Eva. Eva vill det, även om det bara är på lek. Personligen kan jag störa mig lite på det könsstereotypa i att kvinnan ska bli skyddad av mannen. Å andra sidan är det på lek och därmed tydliggjort att det är på låtsas och att det är känslan av trygghet som Eva eftersträvar. Sam kan inte rädda henne på riktigt, men hon kan vilja känna sig trygg med honom. På det viset blir det en intressant twist på ett könsstereotypt tema.

Karin Palmqvist

Publicerad: 2012-04-10 00:00 / Uppdaterad: 2012-04-09 11:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4638

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?