Nyhet

Goethe!

Äntligen!

I våras, då jag recenserade Rüdiger Safranskis biografi Goethe und Schiller: Geschichte einer Freundschaft, klagade jag på att den tyska filmen Goethe! från hösten 2010 aldrig visades på svenska biografer. Nu kommer filmen mycket snart att visas i Sverige, i alla fall en gång och det på den tyska filmfestivalen German Films Go North! på Biografen Sture i Stockholm. Det måste alltså till en filmfestival för att den ska visas här. I Tyskland har filmen setts av fler än 600 000 biobesökare.

Filmen som här har den engelska titeln: Young Goethe in Love visas söndagen den 4 december, klockan 18. Regissör är Philipp Stölzl, född 1967, som även skrivit manus tillsammans med Christoph Müller och Alexander Dydyna.

På Biografen Stures hemsida beskrivs filmen så här:

Tyskland, 1772 – efter att ha misslyckats med sina juridikstudier skickas den unge och stökige Johann Goethe iväg till en slumrande liten stad av sin far. Det är dags att få ordning på honom och till en början ser det lovande ut. Johann anstränger sig för att göra ett gott intryck i Högsta Domstolen och lyckas till och med imponera på sin överordnade Kestner. Men så dyker Lotte – och med henne kärleken – upp i hans liv och ingenting är längre som förut. Det Johann inte vet är att Lotte redan är förlovad. Med Kestner… Den dramatiska och ofullbordade kärlekshistorien inspirerade Goethe till mästerverket Den unge Werthers lidanden. En modern popsaga om Tysklands mest hyllade författare. Filmen har tidigare visats vid festivalerna i Palm Springs, Miami, Seattle, Shanghai, Tokyo och Philadelphia.

Själv köpte jag filmen på DVD och har sett den tre gånger. Det är en vacker och intressant film, men som inte helt dokumentärt skildrar Goethes liv. Snarare består handlingen av en sammanslagning av det som hände Goethe och det som hände hans romanfigur Werther, plus lite andra påhitt. Men det spelar ingen roll. Den som väl känner till Goethe och hans roman Den unge Werthers lidanden förstår att skilja detta åt.

Eva Björnberg

Publicerad: 2011-11-29 13:00 / Uppdaterad: 2011-11-28 23:41

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?