Recension

: Hejdå! Begravningsboken
Hejdå! Begravningsboken Lotte Möller
2011
Bokförlaget Arena
8/10

Folkbildande om begravningar

Utgiven 2011
ISBN 9789178433612
Sidor 229

Om författaren

179-lottemoeller
Foto: Polly Kallos
Lotte Möller är kulturskribent, född 1938. Tidigare har hon bland annat skrivit Trädgårdens natur, Maryhill, en trädgård i Lund och Citron. Flera av böckerna blev augustnominerade. Som journalist har hon arbetat för tidningarna Femina, Vi, Moderna Tider, MånadsJournalen, Dagens Nyheter och Expressen.

Sök efter boken

Hejdå! Begravningsboken av Lotte Möller handlar om det kulturella fenomen som begravningar är, men är inte en bok om sorg och saknad. Här i Sverige är det 90 000 – 95 000 människor som dör varje år och ska begravas. Som efterlevande kan begravning vara ett ovant bestyr som plötsligt måste skötas. Som livs levande kan det vara en god idé att berätta om hur man vill ha det som död.

Alla dör men det är få som vill befatta sig med döden som levande, och efteråt, ja då går det ju inte att göra något åt saken. Trots att det här är en bok som angår alla kommer det knappast att bli en bok i var mans bokhylla. En anledning till att jag kom på tanken att recensera boken är att min man jobbar på kyrkogårdsförvaltningen. En annan anledning är att jag är inne på den del av livet som brukar kallas för döhalvan.

Boken innehåller en blandning av kulturhistoria, konsumentupplysning och information om begravningar i nutid. Sådant som tas upp är bland annat annons, svepning, minnesstund, kista och faktura. Informativ text är uppblandad med bilder, foton och berättelser genom intervjuer eller citat från böcker.

Författaren har gjort noggrann research och är bra uppdaterad. Det är långt ifrån alla som känner till frystorkningsmetoden (promession) som lanserades för några år sedan som ett mer miljövänligt alternativ till kremering och jordbegravning. Lotte Möller imponerar när hon till och med känner till att det inte finns något som tyder på att metoden fungerar.

Enda gången som jag upplever att författaren propagerar är när hon tar upp att Sverige skiljer sig från andra länder genom att det går längre tid här mellan död och begravning. I Holland ska en begravning ske inom fem dagar och i Danmark är gränsen åtta dagar. Här i Sverige är det tillåtet att vänta i två månader. Propagerandet för kortare tid mellan död och begravning även i Sverige känns dock inte störande, diskussionen är intressant.

Något som jag själv vill propagera för är att inte vara alltför specifik i instruktioner till efterlevande eftersom man inte vet vilka problem som kan uppstå. I en artikel i Tidningen Vision står det om en avliden som låg nerfryst i sju år i väntan på att frystorkningsmetoden skulle komma i bruk. Efter att länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten gett släkten avslag på vidare anstånd med begravningen, beslöt socialnämnden i Linköpings kommun att personen måste begravas snarast. De efterlevande var tvungna att gå emot den dödes önskan om begravningsmetod.

Lotte Möller drivs av folkbildarnit och det märks på ett bra sätt i boken. Tonfallet känns perfekt avvägt, texten är informativ, intressant och lagom lättsam. Boken väcker frågor men ger inte svar på allt, för det skulle det krävas många fler sidor. Som läsare har jag blivit mycket mer klar över möjligheter och begränsningar och har fått kulturhistoria och nutidsberättelser på köpet.

Ingrid Lindqvist

Publicerad: 2011-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2012-07-18 09:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4381

5 kommentarer

Lotte Möller har skrivit en bok med bristande och i vissa fall totalt frånvarande faktakontroll. Att promession eller frystorkning fungerar är alldeles självklart. Det är mycket klandervärt av både förlaget och Lotte Möller att trycka uppgifter som dessa utan att ha gjort någon som helst faktakontroll. Dåligt arbete rakt igenom, dåliga baskunskaper. Imponerar inte alls. Sverige hade behövt en ny Charlotte Reimersson, här får vi bara läsa en dåligt påläst trött författare som inte vill se en en miljövänligare utveckling. Beklagligt. Svenska folket hade förtjänat en bra och kunnigt skriven begravningsbok

Susanne Wiigh-Mäsak Oregistrerad 2011-10-28 08:37
 

Hej Susanne. I boken hänvisar Lotte Möller bland annat till Bengt Johansson som är professor i anatomi vid Sahlgrenska akademin och Ola Isacsson som är stiftsadjunkt i Växjö. Resonemanget verkar väldigt väl underbyggt men jag kan förstå att du som är patentsinnehavare av frystorkningsmetoden har en annan åsikt.
För mig som ”konsument” räcker egentligen artikeln i Tidningen Vision som underlag för beslut. Oavsett om metoden fungerar eller inte vill jag inte ligga nerfryst i sju år i väntan på att det bevisas att metoden fungerar.
Det är synd om resten av innehållet i boken skyms av diskussion om frystorkning. Boken innehåller mycket och Lotte Möller är en erfaren, kunnig skribent i mitt tycke.

Ingrid Lindqvist Redaktionen 2011-10-28 18:02
 

Jag jobbar i begravningsbranschen och är förhållandevis insatt i frågor som rör mitt arbete. Det kan vara värt att påpeka, att det inte tillverkats en enda fullskalig prototyp för frystorkning. Metoden finns helt enkelt inte i praktiken.

Att myndigheterna gång på gång ger avslag för metoden sker knappast utan anledning, samtidigt som ingen ändring av förhållandet kan anas. Det är vidare knappast värdigt, att som i exemplet med personen som år efter år ligga djupfryst i väntan på att tekniken skall komma till i sinnevärlden. Samtidigt som lagen säger att en död människa skall kremeras eller gravsättas inom två månader efter dödsfallet.

För att då inte tala om energiåtgången under alla de åren… Miljövänligt…? Njä.

Att Wiigh-Mäsak lyckats få ut propaganda om sin metod står dock klart. Den är lika hagiografisk, som hennes inlägg ovan är partiskt. Men faktum kvarstår: Wiigh-Mäsak har ännu denna dag inte påvisat att metoden fungerar, ej heller har hon specificerat den energiåtgång som krävs. Metoden har lanserats utan att någon prototyp funnits, och har så väckt förhoppningar hos hundratals människor, som skrivit ner att de vill frystorkas, och sedan – när de dör – märker anhöriga att det helt enkelt inte finns någon sådan metod. De står då inför valet att frysa ner sina anhöriga på obestämd tid, eller att bryta mot den anhörigas uttalade vilja.

Det är gott att se, att det kommer ut en saklig bok om svenska begravningsärenden (alltså inte bara om frystorkning); jag sätter upp den på listan, och tackar för tipset! Tack, Ingrid, för en mycket god recension!

Creutz Oregistrerad 2011-10-28 19:01
 

[...] frystorkning och anklagar Lotte för en mängd faktafel. Här kan ni följa en del av debatten: http://dagensbok.com/2011/10/28/lotte-moller-hejda-begravningsboken/ Vi hoppas på mer debatt kring metoden i media, spännande fortsättning [...]

 

Tänkvärd, flyhänt skriven. Men, obduktioner avfärdas kortfattat, som onödig fördröjning av begravning. .
Jag har gjort > 3000 och vet anhörigas tacksamhet, att få veta vad som hänt.

Leo Hassler, privatläkare Luleå Oregistrerad 2012-05-09 10:24
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?