Krönika

Vad händer på mässan? – några tips får ni här

Det finns som vanligt många intressanta seminariepunkter och monterprogram på årets bokmässa och jag tänkte tipsa om några av dem så här dagen innan kalaset drar igång.

Det som presenteras i den här krönikan är bara ett axplock av allt kan man göra på mässan. Därför får ni också ett gäng länkar till höger så ni kan botanisera själva. Vilka seminarier, scenprogram och montrar tänker ni själva besöka? Kommentera gärna!

Torsdag:
Vad är litteratur?
Lyssna på ett samtal mellan Ulrika Kärnborg och Ebba Witt-Brattströms om Ulrika Kärnborgs senaste bok Vad är litteratur och 100 andra jätteviktiga frågor där hon funderar på vad litteratur är och hur litteratur blir till. Kl. 12.30 – 12.50 i F3, seminariekort är ett måste.

Babel
Passa på att se inspelningen av veckans Babel med bland andra nobelpristagaren Maria Vargas Llosa som gäst. kl. 13.00 – 15.00 i monter D01:24

Nora Gomringer
Tysklands bästa performancepoet, aktuell med diktsamlingen Men säg nåt om natten då som ges ut av förlaget 10TAL Bok.
Nora uppträder kl. 15.40 – 16.00 på Internationella Torgets scen i H-hallen.

Fredag:
”Var går gränsen för det fria ordet i en diktatur?”
Kjell Albin Abrahamson, Ales Paskjevitj, Ulf Stark, Inga-Lina Lindqvist diskuterar författares och journalisters situation i Vitryssland kl. 11.00 – 11.45 på Debattscenen

Sprickor
Silke Scheuermann (Tyskland), Angelika Reitzer (Österrike), Peter Stamm (Schweiz), Maria Magnusson, Elisabeth Geiger-Poignant (Tolk)
Maria Magnusson diskuterar med de unga författarna hur litteraturen kan bemöta det växande utanförskapet och ensamheten.
Personerna i författarnas texter tampas med desorientering, misslyckanden i vardagen, relationer och sina egna krav. Dessa teman förefaller vara ett program för en hel författargeneration.

Kl. 14.00 – 14.45 i H1, seminariekort krävs.

Poetry slam
Matilda Wahnström, Anton Höber, Sara Gust, Joel Landberg
Tävling i estradpoesi. Publiken ger poäng och utser vinnaren. Kl. 18.00 – 18.30 i monter C04:02

Lördag:
00-talets lyrik
Poeterna Anna Hallberg, Jörgen Gassilewski, Kajsa Sundin, Anna Nyström och moderatorn Per Engström diskuterar 00-talets poesi och dess vägar och möjliga utvecklingar.

Kl. 10.00 – 10.45, J1 Seminariekort behövs.

Pröva på hur en skrivarkurs fungerar
Agneta Slonawski
Skrivarakademins Agneta Slonawski leder en inspirerande workshop.

Kl. 11.00 – 12-00, monter B07:7

Arne Bellstorf: Baby’s in Black
Arne Bellstorf är en av de mest spännande serietecknarna i Tyskland. Tillsammans med Beate Detlefs från Goethe-Institut presenterar han Baby’s in Black en bok om Hamburg, 60-talet och Beatles.

Kl. 13.00 – 13.30, C02:02

Missa inte heller utställningen med teckningar ur Baby’s in Black som visas på Göteborgs Stadsbibliotek.

Söndag:
Nytt på tyska – nu på svenska
Under mottot ‘Nytt på tyska – nu på svenska’ ger årets fokustema ‘Tre länder, ett språk’ i samarbete med Litterära Översättarseminariet på Södertörns högskola ut en antologi med smakprov på aktuella tyska texter i svensk översättning. Utgivaren Aimée Delblanc presenterar antologin, dess texter, författare och inte minst översättare.

Kl. 11.30 – 12.00. C02:02

Minnet överger inte sanningen
Herta Müller samtalar med akademiledamoten Anders Olsson om sin debutroman Flackland som nu kommer ut i ocensurerat skick. Den fick fullpott i en recension här på Dagensbok.com. Dessutom pratar de om den nyligen översatta essäsamlingen Hunger och siden från 1995 om CeauÅŸescudiktaturen och Rumänien efter diktaturens fall.
Det blir ett samtal om det ständiga hot man lever under i en diktatur, hot som också hörde till Herta Müllers vardag tills hon slutligen emigrerade till väst 1987.

Tolk: Elisabeth Geiger-Poignant.
Kl. 12.00 – 12.45, K2

Så startar du en bokblogg
Tycker du att det verkar kul att blogga om böcker? Bokbloggarna Karin Berg, Enbokcirkelforalla.se, och Petra Jankov Picha, Breakfastbookclub.se, visar hur du lätt startar din egen bokblogg.
Det är ett lätt sätt att diskutera sina läsupplevelser och komma i kontakt med andra likasinnade.

Kl. 15.00 – 15.20, F4

Allt för barn och unga händer på Barnens Torg där även Akademibokhandelns Unga Scen ligger. På Barnens Torg finns det en mysig läshörna att sjunka ner i, man kan själv pyssla och träffa på författare. Vill ni veta vad som händer där kan ni följa den här länken.

Jag upprepar uppmaningen! Tala gärna om för oss vad ni själva gör på mässan och tveka inte att komma fram och säga hej om ni ser oss i vimlet.

/Camilla

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-09-21 17:00 / Uppdaterad: 2011-09-21 20:30

Kategori: Krönika

3 kommentarer

mångkulturalism är kodordet även när det gäller det tyskspråkiga, så till den milda grad att till och med Österrike ståtar med författare som rör sig fritt över språkliga gränser. Voilá; Dimitré Dinev, bördig bulgar som skrev Engelszungen på tyska. På bokmässan kommer han med svenska utgåvan: Änglatungor. Hör honom diskutera gränslöshet i litteraturen med Aris Fioretos på fredag 11.30 respektive med Melinda Nadj Abonji och Terézia Mora kl 12.30 i monter C02:02, ”Tre länder – ett språk”.

Jan Selling Oregistrerad 2011-09-21 18:55
 

Aspepp på Babel. Daniel Sjölin är så charmig och kunnig. Han kommer garanterat att ställa genomtänkta frågor till Vargas Llosa. Och det där med vad litteratur är har jag också funderat på många gånger.

Petter Nilsson Oregistrerad 2011-09-21 23:20
 

på fredag klockan elva ska i alla fall jag gå på seminariet som heter ”mens, onani och engångsligg”, kan det bli mer pepp än så?! rum F4 11.00-11.20, ses vi där? :)

Emelie Novotny Redaktionen 2011-09-21 23:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?