Krönika

Bort med tassarna från tanten

Jag är tant. Åtminstone var jag det tills nyligen då Elin Ek la beslag på tantbegreppet. Före dess var tant inget mer än ett tilltalsord för lite äldre kvinnor. Nu måste man svara rätt i ett tantquiz för att få vara äkta tant. I boken Supertanten slår Elin Ek fast att tanter syltar och saftar, bakar kakor, kokar karameller och är bra på husmanskost. De tycker om att mata fåglar, ha syjunta och brodera monogram. Dessutom verkar de klä sig praktiskt men har pärlhalsband. Gudskelov har de även kurage och kan säga ifrån.

Minst en miljon kvinnor från medelåldern och uppåt, helt olika individer, kvinnor med helt olika intressen och färdigheter blir med quizen fråntagna den självklara rätten att vara tanter. Begreppet tas istället över av yngre kvinnor som vill leka tant. Jag har inte läst boken men förstår det som att på något mystiskt sätt paras preventivmedelsrådgivaren Elise Ottesen-Jensen ihop med konsten att baka mazariner.

De som kallades tanter i min barndom var sällan inspirerande men precis som nu fanns de i åtskilliga varianter. Många hade tråkiga kläder, dåligt med pengar och brist på valfrihet. Den hemskaste, mest fräsande tanten av alla var skådespelerskan Julia Caesar. Det är väl inte konstigt att barn drog sig för att växa upp till tanter efter att ha sett hennes dallrande dubbelhaka?

Bonniers Fakta har startat bokcirkel och bjudit in till diskussion. Men var hamnar kvittot undrar jag som är bokföringstant. Troligen på kontot för marknadsföring. Och med tanke på hur många bokbloggare som har skrivit om boken blev det mycket PR för priset av kola och smörgåstårtor. Här vill jag faktiskt ta fasta på Elin Eks beskrivning av tanter. En riktig tant går inte med på vad som helst. Visst lever vi bloggare i symbios med författare och förlagen men för det behöver vi inte vara okritiska.

Supertanten framstår inte som något annat än en retrobok som tryfferats med prat om beundransvärda tanter för att överhududtaget taget bli säljbar till genusmedvetna kvinnor. Längtan efter retro behöver inte blandas ihop med annat. Bredvid mig står maken som har plockat lingon och ska koka sylt. Det gör inte honom till tant. Man blir inte mindre tant om man hatar strömming. Så här såg det förresten ut när farbröderna Tore Wretman och Verner Vögeli lanserade strömming 1967.

Det är sant att äldre kvinnor kan vara beundransvärda. När det gäller kvinnor i poplinkappa och systerskor fick jag en favorit som vuxen: min svärmormor Greta som började tjäna piga vid tretton års ålder. I sitt etthundraettåriga liv hann hon med mycket som vi slipper: att överleva på i princip ingenting, städa massor av trappor och bo fem personer i en tvåa, med plats för gäster. Hon fick gå runt kistan för maken och vart och ett av de vuxna barnen. Att hon klarade av allt visar bredden och djupet i en kvinnas mod och styrka. Det handlar inte om kappan utan om det som finns inuti.

Dagens tanter kämpar och lever på ett annat sätt. Tanter som Maria Curman, Malena Ernman, Maria Wetterstrand, Stina Dabrowski och åtskilliga andra går klädda i tantkläder som t ex kavaj, aftonklänning, shorts, jeans, och sysslar med tantigheter som kan vara att natta barn, styra företag och pilla med mobilen. Och tanter matar inte bara fåglar, de skjuter också älg.

Ingrid Lindqvist

Publicerad: 2011-09-09 10:01 / Uppdaterad: 2011-12-10 12:26

Kategori: Krönika

16 kommentarer

[...] Till krönikan Bort med tassarna från tanten [...]

Dumt om tanter | B O K B A R E N Oregistrerad 2011-09-09 10:08
 

Varför skulle en tant inte kunna skjuta älg, Elin Ek menar väl inte att de bara får koka sylt? Fast det kanske skulle ha passat bra med en typ Älg-jakt-instruktion i boken?

Lena Oregistrerad 2011-09-10 14:56
 

Nej det är klart att allt som tanter gör inte får plats i boken men vad jag förstår är allt pyssel något av en blick tillbaka. Det verkar som om tanter är döda eller åtminstone väldigt gamla. Ordets innebörd verkar ha förändrats. Kanske har tant blivit som substantivet av adjektivet tantig.

Ingrid Lindqvist Redaktionen 2011-09-10 17:18
 

Vad menar du egentligen? Att tanter bara är någon som är väldigt gammal?

Karin Oregistrerad 2011-09-11 16:36
 

För mig är tant något barn eller unga använder som benämning på och tilltalsord till en äldre kvinna (ålder oklar), släkting eller ej släkting. Själv kallade jag när jag var liten en massa olika kvinnor för tant av ren artighet. Men tant har också blivit ett nedsättande ord. Därför skulle jag inte alls vilja bli kallad tant. Däremot är det ju självklart att äldre kvinnor är beundransvärda på en massa olika sätt (precis som äldre män är det) så varför behövs det en bok för att ”upprätta” äldre kvinnor? Tala om antifeminism! Så när kommer boken Supergubben? För då måste väl en sådan vara på gång.

Eva Björnberg Redaktionen 2011-09-11 17:59
 

Karin: Nej jag menar att Elin Ek menar att tanter är väldigt gamla eller följer gammaldags ideal.

Eva: Jag har använt ordet på samma sätt som du. Det stämmer att tant har använts nedsättande. Håller med om att boken känns antifeministisk. Jag tycker det blir värre, inte bättre, om det associeras till att sådant som Elin Ek tar upp. Nedanstående är en fråga ur tantquizet enl en bokbloggare på en annan sajt. Svar C kännetecknar en tant.
Du står i mataffären och har just betalat dina varor, vad gör du sen?
A. Packar ner maten i kassarna och går hem.
B. Läser igenom kvittot och ser att de inte drog ”ta 3 och betala för 2″-rabatten, tittar på kassörskan som redan börjat med nästa kund och på alla som står i kön, suckar, blir sur, packar ner maten i kassarna och går hem.
C. Läser noga igenom kvittot och ser att de inte drog ”ta 3 och betala för 2″-rabatten, kliver tillbaks till kassörskan när kunden efter är klar, påpeka att rabatten inte dragits, väntar medan kassörskan kontrollerar både kvittot och veckans annonsblad, ignorerar den väntande köns suckar,blir hänvisad till kundtjänst istället. Du packar ihop dina kassar och går till kundtjänst där du drar samma sak igen, väntar medan de kontrollerar dina varor och kvitton, de försöker ringa en kollega på golvet som de inte får tag i och till slut kutar personen iväg själv och kommer tillbaka fem minuter senare och säger att det står så på skylten men är inte inlagt i datorn. Du får 12 kronor tillbaka och går hem nöjd över att ha varit så observant. Dig ska ingen lura!

Ingrid Lindqvist Redaktionen 2011-09-11 19:43
 

Finns det inte olika sorters tanter liksom det finns olika sorters pelargoner? Jag menar att ingen har väl ensamrätt om epitetet? Tänker jag.

Mia Oregistrerad 2011-09-11 21:57
 

Jag har inte läst Elin Eks tantbok men jag förstår inte varför ordet tant är förbehållet äldre kvinnor. I dag finns det ju en rad unga kvinnor som vill visa att det går att ha en grön livsstil. Och om jag förstått rätt så är Elin Ek en av dem. Att i det perspektivet hylla, ha tanten som förebild och själv vilja vara en är fint tycker jag. För det de gör är ju att blicka bakåt utan att vara bakåtsträvare. I dag skulle fler behöva göra det och också anamma en livsstil som är långt ifrån köp slit och släng. Och bara för att de här kvinnorna syr, renoverar, fiskar, bakar, syltar, saftar med mera hyllar de inte hemmafrurollen. De är självständiga kvinnor som försörjer sig själva.

Annika Marusarz Oregistrerad 2011-09-12 09:15
 

Intressant krönika, är det lugnt om jag länkar till den? :)

Marcus Å Oregistrerad 2011-09-13 07:28
 

Hej Marcus, roligt att du tycker om krönikan! det går alltid bra att länka, referera och citera oss, så länge du talar om var det kommer ifrån!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-09-13 10:33
 

Jag brukar skriva hos Slipsens blogg som Faster Gunhild, av den enkla anledningen att jag är Markus äldsta faster. Och läsarna på bloggen är unga. Alltså (i min värld) blir jag ju Tanten i sammanhanget. Definitivt inget negativt, utan mera ett konstaterande. Men visst bor det en liten tant i mig, som gillar att safta/sylta/sy/baka/väva/m.m. – men inte alltid har tid och ork för det. Men viljan – och trivseln som följer med det – finns alltid med!

Gunhild Åberg Oregistrerad 2011-09-13 19:34
 

Om ordet tant blivit så starkt förknippat med vissa handlingar som saftning med mera får jag väl kalla mig för käring istället;) Vägrar dock att kalla min saftande man för tant.

Ingrid Lindqvist Redaktionen 2011-09-14 13:07
 

Ingrid, jag tycker dock att din man låter lite tantig :)

Emelie Novotny Redaktionen 2011-09-14 14:45
 

Elin Ek är ingen tant. Elin Ek är en hipster som sätter upp ett finger och känner vart vinden far. Innan jag brakar in i min kritiska betraktelse så vill jag säga att jag delar Elin Eks tankar om återvinning och att ta vara på det som redan finns. Kan det här vara ett sätt att få fler att återbruka så får gärna många identifiera sig med Elins bild av tanten. Min problematisering handlar mer om kommersialismen, det ytliga och sociala konventioner som får många kvinnor att huka inför ännu en till synes omättlig trend. Prickigt, rutigt, randigt, vitt, rosa, krispigt, skimmer.
Jag fullkomligt vrider mig i vämjelse över ytterligare en bok som med ett ljust omslag med oskärpa i bakgrunden och med pornografisk fokusering på Stig Lindberg-porslin, teakbestick och piffiga dukningar ska försöka övertala mig om att det här är vad vi behöver 2011. Det här är rätt och slätt en exploatering av ett begrepp; tanten, som kläs med nostalgiska känsloord i syfte att appellera till vår hjärtesträng som ska få handen att leta sig mot plånboken. Det vore ärligare av Elin att säga ”jag känner för att leka tant i rara kläder med häftiga prylar runtomkring mig och så vill jag fota det riktigt snyggt till en bok och ge ut det som ögongodis”, thats fine, det köper jag men inte detta. En annan sak i ämnet, varför vill unga kvinnor tillbaka till 50-talets hemmafru-ideal? Finns det verkligen inget viktigare än att baka en perfekt sockerkaka? Inget ont i det om det inte vore för att perfektionismen i hemmen blir lass på börda. Heltidsarbetande morsor som ska svänga ihop lite muffins, f´låt cupcakes, ha rosiga kinder, förkläde från Cath Kidston, kylskåp från Smeg och stylade barn. Ut med bilderna på en blogg, vita, rosenskimrande, sedan är epidemin igång. Eller kanske rättare sagt, tävlingen är igång. Mest rosa, mest vitt,mest emalj, mest retro, mest bäst vinner. Det här är så långt från hur jag skulle definiera ordet tant. En tant som min farmor och hennes gelikar använder Lindbergs kaffefat under blomkrukorna. ”Då får man användning för dem, alla dricker ju kaffe i mugg idag” Vem lurar vi?

Ann-Sofie Vikström Oregistrerad 2011-10-07 10:51
 

Ann-Sofie Vikström – Fast det där är nog inte hela verkligheten som du beskriver, visst finns säkert den där hetsen till viss del men jag tycker åtminstone att Elin verkar genuint intresserad av de här sakerna. Jag är själv en bloggare som älskar 50-tals stil och att skapa saker med mina händer. Men för mig (och för många likasinnade som jag känner) är det absolut inte bara en trend som vi använder som ursäkt för att shoppa. Jag skriver väldigt kritiskt om konsumtionshetsten som finns i samhället och jag tycker verkligen att det är viktigt att försöka leva hållbart. MEN, jag njuter också av en viss estetik, och det tycker jag ska få vara okej. Jag köper nästan allt jag behöver på loppis så konsumtionen av nya saker stöder jag inte alls.

Jag är nu bara ett exempel. Men det finns flera. Och jag tycker det är ganska nonchalant att måla upp en bild av alla unga kvinnor, som tycker om en del trendiga attribut, som viljelösa idioter.

Här är mitt inlägg i tanttrend-debatten:
http://hannasvirrvarr.blogspot.com/2011/11/om-den-provocerande-tanttrenden.html

Hanna Enlund Oregistrerad 2011-11-11 18:52
 

Intressant att läsa din kommentar Hanna. Kul med ett svar på kritiken som många unga bloggare får idag. Det är ju hur bra som helst att kombinera intresset för en hållbar livsstil med intresset för en viss estetik, idag finns det så mycket gamla saker att ta tillvara på eftersom att just de som är tanter idag har tagit hand om sina saker. Låt oss fortsätta med det och själva bli stolta tanter i framtiden!

Camilla Hällbom Redaktionen 2011-11-12 01:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?