Recension

: Var femte invånare är en häst
Var femte invånare är en häst: svenska kommunslogans Svante Ekberg, David Rune, Daniel Kouthoofd
2011
Kartago
6/10

Putslustigt eller drygt? Kanske rentav småskoj.

Har du någonsin tänkt på att olika kommuner har olika motton? När du åker över en kommungräns, så ser du ibland en skylt med ett motto – en slogan, en devis – på. Om du har tänkt på det, och rentav reagerat på dem, så är detta en bok för dig.

Tre killar har samlat ett stort antal mer eller mindre moderna, och mer eller mindre officiella, sådana uttryck, som de intervjuar en eller flera personer i den aktuella kommunen eller orten om, och därtill har de gjort en förteckning som visar läsaren alla deviser de har hittat.

Boken är smårolig, putslustig, och passar bra på ställen där man inte läser så länge eller så mycket i taget. På sina ställen ger den mig en lite unken känsla av att författarna skrattar i mjugg åt kommunerna, men samtidigt är det inget jag kan sätta fingret på i de separata fallen. Dessutom framgår aldrig varför just Köping får ett stort antal svartvita foton med text som liksom talar emot det som bilden visar. Emellanåt skrattar man dock gott, bland annat när även den person från kommunen som intervjuas är engagerad, antingen för eller emot den aktuella devisen.

Varför förlagets redaktör inte såg till att sätta in ett register är obegripligt, för när jag senare ska visa upp ett roligt exempel för en vän, så hittar jag det inte särskilt snabbt. Det är märkligt att helt utelämna innehållsförteckningen i en sådan här bok.

Irene Elmerot

Publicerad: 2011-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-31 18:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4249

5 kommentarer

Vilken kommun har sloganen som finns i titeln? ”Var femte invånare en häst”?

Pippin Oregistrerad 2011-08-03 11:52
 

Vallentuna. Och jag tror att siffran stämmer…

Alice Thorburn Redaktionen 2011-08-03 16:23
 

åh! där skulle man ju bo! :)

Emelie Novotny Redaktionen 2011-08-03 16:55
 

Undrar om Sundbyberg har ”se Sundbyberg och sedan dö” (som i sången)?

Tango Oregistrerad 2011-08-03 17:51
 

Sundbyberg = ”Staden på landet”

Karin Oregistrerad 2011-08-03 22:32
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?