Den som läser en fackbok vill veta mer om något, få en kick genom kunskap från någon som vet mer om något specifikt. Därför tror jag att det är viktigt för en fackboksförfattare att tydligt rikta sig till en bestämd målgrupp och ge dem det de vill ha.
För mig blir det aldrig tydligt vilka författaren Nina Jansdotter vänder sig till med boken Framgång med Facebook. Boken ger å ena sidan intrycket av att vara en manual för alla Facebookanvändare men större delen av innehållet verkar passa en mindre grupp av egna företagare.
I början av boken finns en lista med olika användningsområden för Facebook. Exempel som nämns är omvärldsbevakning, dejting, kompetensutveckling och marknadsföring. Sen följer kapitel med namn som till exempel Facebookspindel, Personligt varumärke och Vanliga facebookdilemman. I andra kapitel berättar elva olika personer om sin användning av Facebook. Bland dem är många väldigt lika varandra: föreläsare, inspiratörer, entreprenörer och mångsysslare. Jag läser och tänker snarare ”jaha” än ”Aha!”.
Boken skulle få större bredd och ge ett mer strukturerat intryck om de intervjuade spann vidare på användningsområdena som nämns i bokens början. Någon kunde fördjupa bilden av Facebook och omvärldsbevakning till exempel. Kapitlet med dejtingkonsulten Marie Hagberg kunde innehålla hennes bästa dejtingtips för Facebook. I stället står det sådant som att hon har 3 000 Facebookvänner och delar med sig av underfundiga statusuppdateringar.
Finns det något bra med boken då? Något roligt? Jo, jag gillar förslaget som fotografen Jens C Hilner ger rörmokare: att marknadsföra sig genom att lägga upp bilder och film från sin vardag på Facebooksidan. Det är en bra idé som fler företagare kan använda.
Publicerad: 2011-07-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-15 21:00
En kommentar
[...] recensioner finns där. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).