Recension

: Mediababe
Mediababe Jacqueline Kothbauer
2010
Kalla Kulor förlag
7/10

Vad är en Mediababe?

Utgiven 2010
ISBN 9789185535750

Om författaren

Jacqueline Kothbauer är författare och föreläsare inom personal branding och media marketing. Hon var med och startade Sveriges första internetportal Torget och medverkade till införandet av e-handel inom offentlig sektor. Tillsammans med finansvärldens svar på Ingvar Kamprad, Bengt Stillström på AB Traction, arbetade hon som riskkapitalist innan drömmen om att arbeta i mediebranschens tog över. Mediababe (2010) är hennes första bok.

[caption id="attachment_29624" align="alignleft" width="179" caption="Foto: Kalla Kulor Förlag"]Foto: Kalla Kulor Förlag[/caption]

Sök efter boken

”En Mediababe är en person som älskar medierna och får medierna att älska dem. En person som använder medierna som marknadsföring.” säger Jacqueline Kothbauer till DagensMedia.

Mediababe kunde inte ha kommit mer lägligt för mig personligen. Den lanseras precis då jag själv ska ge mig in i mediavärlden på riktigt med min första bok Game Girl. Som av ett trollslag finns där en praktisk handbok om hur jag kan gå till väga.

Boken är en manual i hur du kommunicerar med en (online)publik, oavsett om du är frisör, trädgårdsmästare eller stureplansprofil. Boken är uppdelad i nio steg och varje kapitel inleds med en intervju med en person som lyckats genom Mediababekonceptet. Överallt finner du konkreta råd, punktlistor fyllda med arbetsuppgifter, speciella sajter du bör bli medlem i eller göra dig bekant med. För det är en djungel att marknadsföra sig i internetåldern.

Mediababe tar upp mycket som jag – som självutnämnd datanörd – känner igen och har testat, men tips som är en guldgruva för novisen. Dessutom hjälper det att ha en gripbar bok att utgå från, för det är mycket som känns abstrakt när man försöker marknadsföra sig över nätet. Webtidningar, webtv, bloggar och communities: när allting händer ute i cyberrymden är det svårt att se vad som egentligen sker i verkligheten, hur många människor man egentligen når med sitt budskap.

Det är alltså en bok som framförallt handlar om internet och hur du marknadsför dig genom en blogg, en hemsida och olika communities. Även om det är såhär det går till, och det säkerligen fungerar inom många områden, saknar jag lite det vanliga konkreta kontaktnätet, mun till mun. Kanske är det förlegat att tänka så, men fungerar verkligen Mediababe-konceptet utanför storstäderna?

Jag saknar råden om hur man bör föra sig i verkliga livet när man kommer i kontakt med media, om hur man bör grunda sin bana med en gedigen utbildning och satsa på områden där det överhuvudtaget finns en reell möjlighet att göra karriär. För vi kan inte alla bli den nya BlondinBella. Är det nödvändigt att bli en Mediababe då man vill starta en kennel eller skriva en kokbok? Mitt svar är trots allt delvis ja, åtminstone kan det underlätta att skapa en blogg för sitt företag (vilket är en av grundstommarna i boken); bloggar är en fantastisk plats, den nya sortens fria hemsida där man uppdaterar sina nya recept eller visar kort på kennelns nya valpar.

Bloggar som helhet har kritiserats en hel del, och många ser det som något ytligt, lättsinnigt hafsverk. Men av egen erfarenhet vet jag att en blogg är ett mycket prövande och tidskrävande arbete. Det är hektiskt att hela tiden jobba för fler läsare, mer synlighet, bättre och intressantare inlägg. Mediababe glädjer mig dock med tips om mallar till hur man skriver sina inlägg, besökstatistiksräknare och konsten att lära sig vara en bloggare, alltid på språng med kameran i högsta hugg.

Jag gillar grundtanken i boken och vill gärna kunna titulera mig som Mediababe i framtiden, men jag kan förstå om detta inte är den rätta vägen för alla. När jag googlar runt och dessutom ser hur många som känner sig inspirerade av boken och ser hur mycket tid Jacqueline Kotbauer ägnar åt att kommentera och peppa unga tjejer i början av sin yrkesverksamhet kan jag inte annat än att gilla henne som person, hur hon motiverar och stöttar dessa tjejer som söker sin egen väg, förhoppningsvis mot ett lönande och givande arbetsliv.

För mig känns Mediababe klippt och skuren, en klockren kompanjon i mediadjungeln. Säkerligen kommer dessa funktioner bli ännu större i Sverige och Mediababe kommer då väl till hands för än fler, därför är det en god idé att du, om du älskar media och vill bli älskad tillbaka, läser boken och sätter fart på ditt personliga varumärke!

Sara Starkström

Publicerad: 2011-04-23 00:00 / Uppdaterad: 2014-01-13 10:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4110

2 kommentarer

Jag skall vara tärna på ett bröllop idag, vilket känns underbart. Dessutom hittar jag den här recensionen via länk på min blogg. Vilken FANTASTISKT underbar påskafton. Tack bästa Sara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jacqueline Kothabuer Oregistrerad 2011-04-23 10:39
 

tack för din kommentar Jacqueline, hoppas du hade en fin och bröllopsskimrande dag!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-04-26 13:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?